x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ghidul aromelor de primăvară

Ghidul aromelor de primăvară

de Gina Matei    |    12 Mai 2009   •   00:00
Ghidul aromelor de primăvară
Sursa foto: /STOCKEXPERT

E primăvară, e vremea ţinutelor lejere. Dar ce parfum folosim? Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la centrul medical Miko Med, ne sfătuieşte cum, dar mai ales ce parfum să alegem în anotimpul florilor. Pentru că, din cauza temperaturilor ridicate, este momentul să renunţăm la esenţele grele, puternice, la cele cu iz oriental sau uşor amărui.



Iasomie, frezie, liliac
Primăvara este sezonul parfumurilor florale, fresh sau al celor din categoria dulce-acrişor. "Pentru lunile aprilie-mai sunt potrivite parfumurile florale cu miros de iasomie, frezie, liliac, trandafir, ylang-ylang, gardenia, lăcrămioare", precizează medicul Viviana Iordache. Dacă nu vrei să renunţi la parfumul preferat de ani buni, există o soluţie şi pentru această situaţie. Multe companii producătoare de cosmetice sunt atente ca, o dată cu sosirea primăverii, să lanseze versiuni mai "uşoare" ale parfumurilor folosite în sezonul rece. Adaptarea acestora la sezon constă în îndepărtarea alcoolului din compoziţie şi adăugarea unor note noi, pline de prospeţime.

În alegerea parfumului, nu doar aroma contează. Pentru a fi mulţumită de alegerea făcută, trebuie să respecţi câţiva paşi simpli. În primul rând, atunci când mergi să îţi cumperi un parfum, nu mai utiliza în prealabil un alt produs cosmetic parfumat, nici măcar cremă de corp. Aceasta poate denatura mirosul original al parfumului, iar percepţia ta să fie eronată. Cele mai bune locuri de a testa un parfum sunt direct pe piele, în zonele de puls. Pentru că parfumurile tind să îşi modifice mirosul după câteva minute, în contact cu pielea, este indicat să fie mirosit la aproximativ 5 minute după ce a fost aplicat. Testarea este o etapă obligatorie, dar niciodată nu se vor testa mai mult de 3-4 arome.

Aplicarea parfumului este o etapă la fel de importantă ca şi alegerea lui. Este esenţial să nu pulverizezi esenţa pe haine, întrucât vei risca să le pătezi. Iar pentru ca aroma să atingă notele sale de vârf, parfumul trebuie aplicat direct pe piele, de preferinţă în spatele urechilor, la tâmple, la încheietura mâinilor sau în spatele genunchilor. "Este de preferat să se evite zona decolteului, pentru că, în contact cu soarele, pot să apară iritaţiile", menţionează medicul Viviana Iordache.

RECOMANDARE. Medicul Viviana Iordache ne sfătuieşte ca, după aplicarea parfumului, să nu ne expunem la soare, pentru că pot apărea alergiile. În cazul în care nu ţinem cont de acest sfat, iar alergiile apar, este indicat să îndepărtăm parfumul cu apă rece din abundenţă. Dacă alergiile persistă, consultarea unui medic dermatolog devine obligatorie.

×
Subiecte în articol: cosmetica