Românii sunt din ce în ce mai atenţi la stilul lor de viaţă, iar activităţile sportive încep să ocupe un loc foarte important în existenţa celor care-şi pot permite să investească în sănătatea lor. În ultimii ani a câştigat teren şi la noi alergarea montană, pentru care românii au început să se echipeze corespunzător, cu tehnologie de ultimă generaţie... Pentru că încălţămintea şi hainele competitorilor necesită tehnologie ultraavansată!
"Să transpiri în timp ce alergi înseamnă să fii mort!", spun cei care ştiu ce este performanţa sportivă, iar aceasta nu este doar o expresie, ci pura realitate, pentru că transpiraţia într-un maraton pe munte înseamnă pneumonie şi boli de rinichi. Dar pericolul poate fi evitat, purtând încălţămintea şi hainele create cu tehnologia de ultimă generaţie: tricouri cu ioni de argint, care îndepărtează umezeala de suprafaţa pielii şi o elimină, dar fac să dispară şi mirosurile neplăcute din piele; sau pantofi cu talpă specială, creaţi astfel încât să nu se simtă denivelările într-o alergare pe munte.
"Sunt haine tehnice care au rolul de a asigura confort şi mobilitate, de a menţine temperatura corpului constantă şi de a extrage umezeala de pe suprafaţa pielii către exterior, unde se evaporă, iar în acest fel se reglează temperatura. De asemenea, sunt tratate cu ioni de argint o parte dintre ele, ca să inhibe dezvoltarea bacteriilor care provoacă mirosul. Cele foarte tehnice au o anumită structură de fagure, care ţin muşchii în poziţia naturală, împiedicându-i să facă lucrul mecanic mai mare decât ar trebui. În felul acesta, sportivul nu pierde energie în plus", explică Dragoş Cârnici, brand manager Salomon România.
Bumbacul nu se foloseşte în nici un fel la sport, deşi s-a crezut mult timp că este materialul cel mai indicat pentru efort fizic. Nu oricine îşi poate permite însă astfel de echipament, mai ales în România, unde sunt cele mai mici salarii din Europa. Un tricou costă în jur de 150 de lei, iar bocancii de munte, în jur de 450 de lei, dar ca orice produse de pe piaţă, pot fi găsite şi la reduceri, la magazinele de specialitate, reprezentanţe ale firmelor internaţionale în România sau dealeri locali, fiecare având politica proprie de reduceri.
Nike, Adidas, Reebok sau Fila sunt firme cunoscute în toată lumea pentru produsele lor destinate sportivilor, însă există şi echipamente mai performante, create pentru fiecare sport în parte, fără a fi destinate în exclusivitate sportivilor de performanţă, ci oricărui om care vrea şi poate să investească în activităţile de acest fel. Unul dintre sporturile noi care au luat amploare foarte repede în întreaga lume, ajungând şi la noi în ţară, este alergarea pe munte, având deja tradiţie Maratonul Piatra Craiului Salomon, organizat la începutul lunii octombrie.
"Alergarea montană este un sport practicat atât de profesionişti, cât şi de amatori. Există un calendar internaţional şi o federaţie internaţională a acestui sport, iar în anul 2010 echipa de fete junioare a României a fost vicecampioană la nivel mondial, obţinând medalie de argint la concursul organizat în septembrie 2010 la Kamnik, în Slovenia", spune Cornelia David, unul dintre organizatorii evenimentelor de trail running.
Anul acesta se vor organiza mai multe competiţii de acest fel. Prima va avea loc în martie, Postavaru Night – vertical race. Evenimentul face parte din seria CarpathianMan, ediţia a cincea, şi se va organiza în week-endul cel mai apropiat datei de 8 martie, iar cei interesaţi pot găsi detalii pe pagina web www.carpathianman.ro. Urmează EcoMarathon Moieciu de Sus, la 7 mai. Evenimentul include un concurs de alergare montană, maraton de 42 de kilometri, cu 2.300 de metri diferenţă de nivel, cross pe o distanţă de 14 kilometri, diferenţă de nivel 600 de metri, şi EcoKids, cursa destinată copiilor (detalii pe www.ecomarathon.ro).
La 21 mai se va organiza Hercules Maraton, concurs de alergare montană în zona Băile Herculane, incluzând maraton de 44 de kilometri sau semimaraton, pe o distanţă de 21 de kilometri (detalii pe site-ul http://www.alternativetm.ro/herculesmaraton). La 25 iunie se mai organizează Maraton Apuseni, prima ediţie (detalii pe siteul http://www.maratonapuseni.ro), urmează Olympus Marathon la 26 iunie, în Grecia, la Litochoro, incluzând alergare montană pe un traseu de 44 de kilometri, la care anul trecut au participat 18 români, iar la ediţia de anul acesta s-au înscris deja zece. În perioada 7-10 iulie se va organiza Marathon 7.500, ediţia a III a – UltraMaraton, concurs de alergare montană în Munţii Bucegi, cu participare în echipă formată din doi coechipieri. Competiţia include două probe de 90 de kilometri, cu diferenţă de nivel 7.500 de metri sau proba mai scurtă, de aproximativ 30 de kilometri (detalii pe site-ul concursului: http://marathon7500.cpnt.ro). Duatlon Cetatea Braşovului se va desfăşura la 17 septembrie, ajungând anul acesta la cea de-a IV-a ediţia (detalii pe siteul www.duatlon.ro), iar la 1 octombrie se organizează cea de-a şasea ediţie a competiţiei Maraton Piatra Craiului Salomon, manifestare din seria CarpathianMan (detalii pe siteul http:// www.carpathianman.ro), eveniment deja cunoscut în lume, care a făcut tradiţie.
"Locuiesc şi mă antrenez în Bucureşti. Sportul, în general, dar mai ales alergarea montană fac parte din modul meu de viaţă, chiar dacă ajung la munte doar în week-end şi în concediu. Este foarte important să-ţi placă ceea ce faci, iar cu un program de antrenament specific am reuşit să fiu printre cei mai buni. Diversificarea concursurilor din România, precum şi participarea la concursurile internaţionale mi-au permis acumularea de experienţă, pe care o valorific cu fiecare ocazie. Fiecare concurs este un prilej de bucurie şi schimb de păreri şi de informaţii", spune Adi Bostan, câştigătorul de anul trecut al Maratonului Piatra Craiului Salomon.
Organizatorii competiţiilor spun că încearcă să promoveze un altfel de turism şi un alt fel de stil de viaţă, mai sănătos, mai activ. Prin intermediul acestor concursuri se doreşte încurajarea cât mai multor oameni să practice alergarea şi sportul în natură, după ce sala de gimnastică a devenit oricum desuetă în ultimii ani, fiind dată de mulţi pe exerciţiile fizice în parcuri şi, în general, în aer liber.
Citește pe Antena3.ro