Devenim tot mai pregătiţi să acceptăm că trebuie să consumăm cel puţin doi litri de lichide în fiecare zi (pentru o viaţă sănătoasă, evident). Cercetări noi arată însă că nu e nevoie să facem, vorba bunicii, "broaşte-n burtă" pentru a ne asigura necesarul de lichide şi că ne putem hidrata cel puţin la fel de eficient cu ajutorul alimentelor.
"Nutrientul uitat." "Esenţială pentru funcţionarea bună a ficatului şi a rinichilor." "De neînlocuit pentru a avea o piele suplă şi elastică." Sunt doar câteva dintre complimentele cu care este gratulată apa. De unde şi încurajarea de a bea cel puţin doi litri pe zi. Misiune destul de grea, ar spune unii. Şi nu neapărat utilă, spun, mai nou, experţi în nutriţie, citaţi de publicaţia The Independent. Ce contestă experţii nu este cantitatea, pentru că, spun ei, organismul are nevoie, cu adevărat, de doi litri de fluide pe zi. Asta nu înseamnă însă că trebuie să ne umflăm ca nişte băşici din care, la o înţepătură de ac, ar ţâşni apa mai ceva ca dintr-un aspersor. Există alternative, spune Tom Sanders, profesor de nutriţie şi diete. "În afară de apă, ceaiul este cel puţin la fel de eficient pentru hidratare. Mai mult, ne putem asigura necesarul de lichide din alimente. Fructele şi legumele conţin până la 95% apă. De pildă, castravetele ar putea fi descris drept apă sub formă de băţ. Un ou conţine 70% apă. Carnea de pui, 5%. În medie, consumăm în fiecare zi cam un litru de lichide doar prin ceea ce mâncăm. Unde mai pui că organismul produce apă în cadrul metabolismului", spune Sanders.Nu există cercetări ştiinţifice concludente care să demonstreze că trebuie să bem doi litri de apă în fiecare zi, dincolo de tot ceea ce mai consumăm, fie că este vorba despre alimente sau băuturi, spune Claire Williamson, de la Fundaţia Britanică pentru Nutriţie. "Dacă luăm în calcul şi hrana pe care o servim zi de zi, avem nevoie de o completare de
1,2 litri de fluide, care nu trebuie să fie, neapărat, apă. Ceaiul, cafeaua - chiar dacă este un diuretic dovedit -, sucul de fructe... toate «se pun». Chiar şi alcoolul, cu condiţia să nu fie prea tare", este de părere Williamson.
Ce efect va avea asupra pielii reunţarea la obsesia celor doi litri? Cam nici unul. Sau, în limbajul ştiinţific al Fundaţiei Britanice pentru Nutriţie, "există insuficiente dovezi ştiinţifice care să confirme legătura dintre efectul consumului de apă asupra hidratării pielii".
Experţii consultaţi de The Independent dau de pământ şi cu mitul apei îmbuteliate. "Noi nu am recomanda niciodată consumul de apă la sticlă în defavoarea apei de la robinet. Deşi mulţi oameni preferă gustul celei dintâi", spune Claire Williamson. E drept, în Marea Britanie n-a existat perioadă de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii apei de la robinet, în sensul aducerii acesteia în pas cu normele Uniunii Europene...
Pe scurt, consumul a doi litri de apă pe zi poate fi o idee bună dacă scopul este să te trezeşti de mai multe ori pe noapte şi să îţi petreci şi ziua cu ochii pe faianţa din baie.
Concluzia îi aparţine lui Deborah Ross, autoarea cărţii "Easy Living": "Scriitorul H.G. Wells spunea cândva că scopul principal al oricărei industrii, oricât de elaborată, este să vândă aer şi apă. În ziua de azi putem cumpăra inclusiv apă cu adaos de oxigen. Nici cel mai mare vizionar din lumea ştiinţifico-fantastică n-ar fi putut anticipa aşa o găselniţă".