x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Implantul dentar și etapele acestei proceduri

Implantul dentar și etapele acestei proceduri

14 Feb 2022   •   15:10
Implantul dentar și etapele acestei proceduri

Implantul dentar este cea mai bună soluție pentru înlocuirea unui dinte pierdut. Această decizie se ia de către medicul endodont, după ce ajunge la concluzia că nu mai poate salva dintele, indiferent de tratamentul aplicat. De cele mai multe ori, la baza unei astfel de decizii stă o carie profundă sau o boală parodontală.

  1. Evaluarea inițială

Dentistul sau chirurgul dentar va face înaintea procedurii de inserare a unui implant dentar o examinare completă pentru a vedea care este starea maxilarului tău. Această evaluare inițială include radiografii, luarea de amprente și potrivirea culorii dinților tăi pentru ca implantul să arate cât mai natural posibil.

Medicul va identifica problemele dentare - poate avea chiar nevoie de ajutorul unui endodont,  și va stabili câți dinți necesită înlocuirea cu implanturi. Veți discuta, de asemenea, despre toate condițiile medicale de care suferi. În funcție de afecțiunea sau de implanturile ortopedice, este posibil să fie nevoie să iei antibiotice înainte de operație pentru a evita infecțiile.

  1. Extracția unui dinte

Dacă mai ai un dinte rămas care trebuie înlocuit, medicul dentist îl va extrage înainte de efectuarea lucrărilor dentare. Poți face acest lucru în același timp cu inserarea implantului. Întreaga procedură se realizează sub anestezie, deci nu vei simți decât o mică presiune în timp ce dintele este extras.

  1. Inserarea implantului dentar și grefa osoasă

Există două tipuri de implanturi dentare: unul în care implantul este inserat în maxilar și celălalt care merge direct sub linia gingivală. Dacă maxilarul tău este suficient de puternic și de gros, este posibil să nu fie nevoie de os suplimentar.

Dacă în schimb ai nevoie de grefă osoasă, este posibil să trebuiască să lași osul să se vindece înainte de a putea adăuga implantul. Odată ce osul se vindecă, dentistul sau chirurgul va adăuga implantul. După ce implantul este inserat, maxilarul va începe să crească în jurul implantului, iar acesta devine parte a liniei gingiei tale naturale. Acest proces variază în funcție de persoană și poate dura între 3 și 9 luni.

  1. Plasarea pilonului

Odată ce un implant dentar este suficient de stabil, medicul dentist va plasa un pilon deasupra implantului. Această piesă conectează implantul la coroana dintelui. Stâlpul trebuie să fie strâns, astfel încât să rămână la locul lui atunci când mănânci. Nu vei simți nimic în timpul acestei proceduri, în afară de o mică presiune. Vei primi anestezie locală în zona respectivă. Uneori, pilonul poate fi plasat în același timp cu implantul, deoarece trece dincolo de linia gingiei.

  1. Adăugarea coroanei permanente

După ce gingiile se vindecă, medicul dentist va realiza coroana, acesta fiind ultimul pas al procedurii. Medicul îți va prezenta opțiunile pe care le ai atunci când vine vorba de coroanele dentare, însă de cele mai multe ori decizia finală se dă între cele integral din zirconiu, integral din ceramică sau zirconiu-ceramică.

Deși este un proces de durată, poți fi sigur că ai ales cea mai bună opțiune pentru sănătatea dinților tăi. În plus, este și o soluție estetică. Un implant dentar îți poate aduce un zâmbet frumos, ca de revistă.

×