Conturul ochiului este cea mai fină şi mai sensibilă zonă a chipului nostru. Pielea este de patru-cinci ori mai subţire decât restul feţei şi intens solicitată. Ştiaţi că zilnic clipim de aproape 10.000 de ori? Sau că muşchiul care ne permite să clipim este cel mai rapid muşchi al corpului? Un alt dezavantaj pentru zona din jurul ochilor: este săracă în colagen, elastină şi celule adipoase, în schimb bogată în ţesut muscular, aici aflându-se nu mai puţin de 22 de muşchi, care asigură mişcările pleoapelor. Aceste mişcări repetate contribuie la deteriorarea fibrelor de colagen şi elastină, ceea ce duce la pierderea fermităţii pielii. Iată de ce conturul ochiului este prima zonă în care se formează ridurile ce ne trădează vârsta.
După 30 de ani, apar primele schimbări la nivelul pleoapei inferioare. Pielea începe să se lase şi se formează aşa-numitele pungi de sub ochi, însoţite sau nu de cearcăne maronii, vineţii. Apoi îşi fac apariţia şi ridurile de expresie din colţul extern al ochiului.
Pentru a proteja eficient pielea din jurul ochiului şi a evita apariţia unor riduri adânci, respectaţi câteva reguli de îngrijire a acestei zone. Dimineaţa şi seara, aplicaţi prin mişcări blânde, circulare o cremă hidratantă specială contur de ochi. Efectul: stimularea circulaţiei sangvine favorizează pătrunderea substanţelor active din cremă în piele şi îmbunătăţeşte hidratarea.
O dată pe săptămână este nevoie de aplicarea unei măşti cu efect regenerator special concepută pentru conturul ochilor. Dar înainte de utilizarea măştii efectuaţi un gomaj foarte blând cu un produs pentru piele sensibilă. Aplicaţi produsul prin mişcări circulare foarte blânde, având grijă să nu pătrundă în ochi. Este o operaţiune delicată, dar care are rolul de a îndepărta celulele moarte şi de a estompa ridurile fine din jurul ochilor. Aplicaţi masca, lăsaţi-o să acţioneze, apoi curăţaţi zona respectivă cu apă termală. Tot săptămânal este indicată utilizarea unui ser contur de ochi pentru fermitate.
Atenţie!
Medicul dermatolog Viviana Iordache recomandă utilizarea numai a produselor dermato-cosmetice destinate îngrijirii ochilor şi potrivite nevoilor fiecărui tip de piele. Dacă acestea conţin şi vitaminele A, C şi E, atunci este minunat. În ceea ce priveşte pungile de sub ochi, este utilă aplicarea unor cuburi de gheaţă din ceai verde, concentrat, precum şi folosirea unei creme de ochi cu proteine, aminoacizi şi antioxidanţi.