x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Îngrijirea tenului sensibil: 5 greșeli de evitat 

Îngrijirea tenului sensibil: 5 greșeli de evitat 

03 Apr 2024   •   15:51
Îngrijirea tenului sensibil: 5 greșeli de evitat 
Sursa foto: Freepik

Îngrijirea corectă a tenului sensibil poate fi o provocare. Se irită ușor, iar lista factorilor la care poate reacționa negativ este destul de lungă și de variată.[1] În acest articol, îți vom vorbi despre câteva dintre cele mai frecvente greșeli care se fac atunci când vine vorba de îngrijirea tenului sensibil.

1. Utilizarea produselor nepotrivite

Utilizarea produselor nepotrivite este una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de persoanele cu ten sensibil, una ce poate agrava sensibilitatea tenului și poate duce la iritații, roșeață sau uscăciune.

Tenul sensibil are nevoie de produse de îngrijire blânde, de preferat cu cât mai puține ingrediente și fără parfum. Fă-ți un obicei din a citi cu atenție ingredientele produselor pe care le aplici pe tenul tău și evită-le pe cele care conțin alcool sau alte ingrediente agresive ori la care ai observat că tenul tău nu reacționează prea bine.[1][2]

Alege întotdeauna produse de îngrijire special formulate pentru tenul sensibil, cum sunt produsele pentru îngrijirea tenului de la Avene! Dacă vrei să fii sigură că faci cele mai bune alegeri, cere sfatul unui dermatolog.

2. Apa fierbinte

Spălarea feței cu apă fierbinte reprezintă o greșeală indiferent de ce tip de ten ai avea, dar în special atunci când știi că acesta este sensibil. Departe de a asigura o curățare mai profundă a tenului, aceasta poate face mai mult rău decât bine, afectând bariera naturală a pielii și ducând la iritarea și uscarea acesteia.[3]

Evită deci să folosești apă fierbinte când te speli pe față! Folosește doar apă călduță și un gel de curățare blând. Foarte important este să aplici o cremă hidratantă imediat după.

3. Aplicarea prea multor produse

O altă greșeală frecventă pe care o fac persoanele cu tenul sensibil este utilizarea unui număr mare de produse de îngrijire a pielii. Cu cât se folosesc mai multe produse, cu atât există un număr mai mare de ingrediente care pot provoca o reacție adversă. Fiecare ingredient adăugat în rutina de îngrijire a pielii crește șansele de iritație sau inflamație. Pentru tenul sensibil, o rutină simplă de îngrijire este de obicei mai eficace.[2]

4. Ignorarea importanței protecției solare

Ignorarea importanței protecției solare poate avea efecte nocive asupra tenului sensibil. Este esențial să se utilizeze protecție solară pe tot parcursul anului, nu doar în timpul verii sau în zilele însorite. Este recomandată utilizarea unui produs cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30.

În ceea ce privește ingredientele active din cremele de protecție solară, acestea ar trebui să fie doar oxid de zinc sau dioxid de titan. Aceste substanțe sunt considerate sigure pentru piele, având un risc scăzut de a provoca reacții alergice.[1]

5. Aplicarea produselor noi pe piele fără a le testa înainte 

Testarea produselor de îngrijire pe o zonă mai mică a pielii înainte de a le aplica pe ten este obligatorie când ai ten sensibil. Aplică o cantitate mică de produs în spatele urechii și lasă-l să acționeze peste noapte. Dacă pielea nu se irită, repetă procedura, de această dată pe o altă zonă a pielii, cum ar fi cea din apropierea ochilor. Dacă tot nu apare nicio reacție adversă, cel mai probabil produsul poate fi aplicat fără probleme în orice zonă a feței.[1]

Utilizarea produselor nepotrivite, apa fierbinte, aplicarea excesivă de produse, ignorarea protecției solare și aplicarea unor produse pe față fără a le testa în prealabil sunt doar câteva dintre capcanele în care poți cădea atunci când ai un ten sensibil. Înțelegerea și evitarea acestor greșeli te vor ajuta să-ți menții tenul într-o stare optimă de sănătate și să eviți apariția unor reacții neplăcute la nivelul acestuia. Dacă ai întrebări privind rutina ta îngrijire a tenului sau nu ești sigură ce fel de produse ar trebui să folosești și pe care să le eviți, adresează-te unui dermatolog! 

Bibliografie: 

1.    „20 Common Questions about Sensitive Skin”, WebMD, 16 Nov. 2022, www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions. Accessed 29 Jan. 2024.

2.    Migala, Jessica. „Sensitive Skin? 5 Common Beauty Mistakes to Avoid”, Everyday Health , 16 Mar. 2020, www.everydayhealth.com/skin-beauty/sensitive-skin-common-beauty-mistakes-to-avoid/. Accessed 29 Jan. 2024.

3.    „What Is Sensitive Skin?”, Verywell Health, 2020, www.verywellhealth.com/what-is-sensitive-skin-5085561. Accessed 29 Jan. 2024.

 

Sursa foto Freepik

 

×