x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Limbajul trupului

Limbajul trupului

de Sînziana Stancu    |    20 Ian 2011   •   14:48
Limbajul trupului
Sursa foto: /Thinkstock

147425-thinkstock78389950.jpgAtenţie la ce mişcări faceţi, chiar mai mult decât la ce vă trece prin minte, pentru că gesturile trădează adevăratele intenţii. Expertul în limbajul trupului Peter Collett, autorul mai multor lucrări cu acest subiect, ne dezvăluie unele dintre cele mai frecvente gesturi care vorbesc fără cuvinte despre noi şi intenţiile noastre reale.

Privirea ridicată în tavan în timpul unui dialog înseamnă că persoana respectivă caută ajutor „de sus” pentru a exprima ceva ce fie nu ar dori să dezvăluie, fie îi este greu să-şi găsească cuvintele cele mai adecvate pentru a se face înţeleasă cât mai bine în legătură cu o situaţie delicată. E semnul cel mai evident că persoana respectivă este în căutarea unui „colac de salvare”.

Clipitul rapid arată că mintea persoanei respective este suprasolicitată de răspunsul sau explicaţia pe care trebuie să o dea. La fel de bine poate să fie vorba şi despre o persoană emoţionată, îngrijorată sau stresată, dar şi despre una mincinoasă. În spatele clipitului des se pot ascunde gânduri ca, de pildă, „Trebuie să ies din chestia asta”, „Hmm, e foarte atrăgător” sau „O să aflu eu despre ce e vorba”.

Dacă în faţa noastră se află o persoană nervoasă, supărată, cu siguranţă îşi va muşca buzele. Este gestul reflex pe care îl face ca să nu spună ceva ce ar putea să regrete după aceea. De obicei, în astfel de situaţii, persoana îşi muşcă buzele pe interior, adică cu gura închisă şi mai rar buza inferioară, într-un colţ (cel mai frecvent dreptul), când gura este uşor întredeschisă, acest gest indicând adesea şi o stare de anxietate.

Nasul atins sau scărpinat uşor cu degetul poate fi semn de minciună. Aici intervine instinctul care ne dictează că locul din care „a ieşit” minciuna trebuie acoperit. Cum dusul palmei la gură ar vorbi prea evident despre minciună, suntem tentaţi să mimăm o „jenă” la nas, astfel încât un deget se opreşte pe o nară sau în porţiunea mijlocie a nasului, pe o parte, dreapta sau stânga, după cum suntem, dreptaci sau stângaci.

Înclinarea capului într-o parte este mai des observată în cazul femeilor, când au chef să flirteze şi vor să pară cât mai atrăgătoare. Ele ştiu din instinct că bărbaţii „decodifică” gestul înclinării capului în trei variante care le fac mare plăcere. Prima este că femeia pare astfel mai „mică” decât ei, a doua le dă impresia copilului neajutorat care

îşi lasă capul pe umărul mamei, iar a treia este pura satisfacţie de a le privi gâtul, care este una dintre cele mai vulnerabile părţi ale trupului, dar şi  senzuală şi o zonă erogenă puternică.

Sprâncenele arcuite şi ochii larg deschişi, cu privirea aţintită în ochii interlocutorului indică interesul pentru per­soana respectivă sau pentru un lucru. Din contră, fruntea încruntată, cu sprâncenele „strânse”, expresie în­tâlnită mai ales la bărbaţi, exprimă dorinţa de a domina.

Strângerea sau masarea uşoară a lobului urechii este un gest făcut, de obicei, de persoanele îngrijorate, care caută să se liniştească. Produce şi stare de relaxare, deoarece în lobul urechii se găsesc multe terminaţii nervoase a căror stimulare produce senzaţii de confort şi plăcere.

Aruncatul unei şuviţe de păr după ureche este un gest făcut de femeile ajunse la vârsta a doua, care vor să-şi mai dea câte un imbold tineresc şi să pară astfel mai atrăgătoare. E o cochetărie care „primeneşte”.

Statul în picioare cu genunchii depărtaţi, cum am sta, de pildă, într-un mijloc de transport în comun ca să nu ne pierdem echilibrul, arată că persoana respectivă este „de neclintit”, stăpână pe situaţie şi pe deciziile ei. Balansul de pe un picior pe altul sau din spate spre faţă în timpul unei conversaţii arată că persoana respectivă s-a plictisit şi ar vrea ca discuţia să se încheie cât mai repede. Bărbaţii procedează adesea astfel în faţa unei femei cu care flirtează, vrând să-i dea impresia că sunt „energici”.

Cât priveşte statul pe scaun, picioarele încrucişate în X sau poziţia săbiilor indică o persoană monotonă, plictisitoare. Picioarele trecute unul peste celălalt vorbesc despre felul cum luăm deciziile, mai mult după raţiune dacă încrucişăm dreptul peste stângul sau mai mult după cum ne dictează sentimentele dacă încrucişăm stângul peste dreptul. Picioarele încrucişate, indiferent dacă stângul este deasupra sau dreptul, dar cu vârful unuia „împletit” după glezna celuilalt arată că persoana respectivă vrea să treacă aproape neobservată de ceilalţi, să „ocupe” cât mai puţin spaţiu.

Poziţia şezând pe scaun cu genunchii depărtaţi şi cu vârfurile îndreptate înainte, întâlnită mai mult la bărbaţi, dar şi la femeile care poartă pantaloni este cea a unei persoane hotărâte, stăpână pe sine şi pe situaţie, iar dacă şi mâinile sunt la fel poziţionate pe birou sau pe braţele unui fotoliu, e semn sigur că avem de-a face cu o persoană care vrea să domine. Statul picior peste picior cu cel de deasupra celuilalt balansându-se indică superficialitate şi lipsă de răbdare, chiar nervozitate. Braţele deschise, cu palmele „la vedere” indică un gest prietenos, intenţii paşnice, bune, sincere, dar şi faptul că persoana este deschisă ideilor noi. Palmele „ascunse” indică, din contră, o persoană egoistă, ascunsă. Dacă mâinile sunt băgate în buzunar, este semn că persoana respectivă are ceva de ascuns, iar dacă lasă degetul mare afară, e semn că vrea să domine.

Acestea sunt doar câteva exemple de gesturi, dintre cele mai frecvente şi uşor de observat, care vorbesc despre noi înşine, dar există o ştiinţă întreagă despre limbajul trupului dezvoltată de psihologi, cu subtilităţi legate de trupul şi aspectul nostru fizic, care este predată cu toate subtilităţile ei celor interesaţi, în special oamenilor de afaceri şi celor care lucrează cu publicul, devenind o profesie din ce în ce mai căutată astăzi.

×
Subiecte în articol: tentaţii jurnalul de duminică