x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos O lingură de ulei de măsline pe zi reduce riscul de deces cauzat de demență

O lingură de ulei de măsline pe zi reduce riscul de deces cauzat de demență

de Anastasia Paul    |    09 Mai 2024   •   22:15
O lingură de ulei de măsline pe zi reduce riscul de deces cauzat de demență

O lingură de ulei de măsline pe zi ar putea reduce cu 28% riscul de deces cauzat de demență.

Există tot mai multe dovezi care sugerează că adăugarea zilnică a unei linguri de ulei de măsline la dieta ta poate avea beneficii importante pentru sănătate. Un nou studiu din SUA sugerează că aceasta include și protecția împotriva demenței.

Dietele mediteraneene tind să includă o strop de ulei de măsline în preparatele culinare.

„De obicei, oamenii care folosesc ulei de măsline pentru gătit sau ca sos au o dietă de calitate generală mai bună, dar, în mod interesant, am descoperit că asocierea este independentă de acest factor”, spune nutriționista Anne-Julie Tessierde, de la Universitatea Harvard pentru Healthline.

Tessier și colegii săi au combinat rezultatele sondajelor pe asistenți medicali și profesioniști din domeniul sănătății, efectuate în anii 1970 și 1980. Niciunul nu avea boli de inimă și cancer atunci când sondajele au introdus pentru prima dată întrebări privind consumul de ulei de măsline, în 1990. În anii care au urmat, 4.751 din cei 92.383 de participanți selectați au murit din cauze legate de demență.

Cercetătorii au descoperit că adulții care consumau în mod regulat mai mult de 7 grame de ulei de măsline pe zi (puțin peste o linguriță sau aproximativ o jumătate de lingură) aveau 28% mai puține riscuri de a muri din cauza bolilor legate de demență, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată sau rar ulei de măsline.

„Uleiul de măsline are efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare datorită conținutului său ridicat de acizi grași mononesaturați și alți compuși cu proprietăți antioxidante, cum ar fi vitamina E și polifenoli”, explică Tessier.

Studiile pe animale sugerează că anumite tipuri de grăsimi, cum ar fi acizii grași mononesaturați găsiți în uleiul de măsline, pot avea beneficii protectoare asupra sănătății, iar polifenolii pot ajuta la prevenirea plăcilor de amiloid asociate cu boala Alzheimer.

Participanții la studiu au fost în primul rând albi și educați, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi încă generalizate la diferite populații. Mai mult, deoarece a fost un studiu observațional, cercetătorii nu pot lega direct rezultatele cu uleiul de măsline.

Cu toate acestea, cercetările anterioare au sugerat că persoanele care consumă în mod regulat ulei de măsline au un risc cu circa 30% mai mic de a muri din cauza unei boli neurodegenerative.

Cu ratele de demență în continuă creștere la nivel global și fără vindecare, măsurile preventive prin dietă, exerciții fizice și mentale sunt cea mai bună șansă de a atenua aceste boli care afectează în prezent peste 55 de milioane de oameni la nivel global.

Uleiul de măsline este o componentă cheie din spatele rezultatelor pozitive asupra sănătății ale unei diete mediteraneene, notează sciencealert.com.
 

×
Subiecte în articol: deces demenţa ulei masline