x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Loţiunea tonică

Loţiunea tonică

de Gina Matei    |    02 Feb 2010   •   00:00
Loţiunea tonică
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Consideraţi că laptele demachiant este suficient? Ei bine, vă înşelaţi! Procesul de demachiere este complet doar dacă, după curăţarea tenului cu un lapte demachiant corespunzător, se aplică şi loţiune tonică, ne asigură Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Clar Med.



Există riscul ca după demachiere să mai rămână urme de cosmetice şi chiar de demachiant. Acum intervine loţiunea tonică. Aceasta îndepărtează eficient urmele, curăţă tenul, îl hidratează şi îl pregăteşte pentru aplicarea cremei.

După ce tenul a fost curăţat cu demachiant, se aplică loţiune tonică cu ajutorul unor dischete demachiante, de preferat din bumbac, şi se curăţă faţa.

Atenţie! Nu trebuie să consideraţi loţiunea tonică un înlocuitor al demachiantului.

Pe lângă efectul de curăţare, loţiunile tonice sunt necesare şi pentru a penetra porii, a echilibra PH-ul pielii. Calmarea dermei iritate şi înlăturarea excesului de grăsime şi a celulelor moarte sunt alte efecte benefice. Loţiunea tonică are şi un rol protectiv, fiind o adevărată barieră contra prafului.

Pentru orice tip de ten

Înainte de a ne alege loţiunea tonică, trebuie să ştim ce tip de ten avem. Astfel, dacă avem tenul delicat, este indicată loţiunea tonică ce conţine uleiuri esenţiale. Tenului sensibil îi face bine loţiunea tonică cu apă de trandafiri, iar persoanele care au un ten gras trebuie să opteze pentru o loţiune tonică pe bază de glicerină.

Există şi contraindicaţii. Loţiunea tonică nu este recomandată persoanelor cu ten uscat. "Există însă şi pentru acestea o soluţie. Tenul poate fi tonifiat cu apă minerală sau ceai de albăstrele", precizează medicul Viviana Iordache.

De evitat!
Loţiunea tonică se păstrează întotdeauna la temperaturi scăzute. În caz contrar, aceasta îşi pierde treptat efectul.

"Foarte multe tinere aplică loţiunea tonică şi apoi ies afară. Este o greşeală! Ieşirile afară trebuie evitate timp de 15 minute, exact cât este nevoie pentru ca PH-ul să fie complet refăcut", precizează specialistul nostru.

Totodată, specialistul nostru recomandă ca fardul să nu fie aplicat imediat după demachiere. Pentru că pielea are nevoie, după demachiere, de câteva minute de repaus pentru a se reface.

De evitat este şi aplicarea loţiunii tonice în jurul ochilor. Puteţi face asta doar în cazul în care loţiunea a fost creată şi pentru pleoape. Aşadar, citiţi cu atenţie eticheta!

Înlocuitori
Multe dintre loţiunile tonice conţin alcool, care irită tenul. Tocmai de aceea, Cristina Bălănescu - medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med - recomandă înlocuirea loţiunii tonice cu suc de castravete. Acelaşi efect îl are şi mierea în combinaţie cu cătina şi cartoful. De asemenea, putem alege loţiunile tonice pe bază de substanţe extrase din iris, hamei, trandafiri, muşeţel, aloe-vera, salvie şi rozmarin.

×
Subiecte în articol: cosmetica