x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Masajul facial

de Gina Matei    |    14 Iul 2009   •   00:00
Masajul facial
Sursa foto: /iSTOCK

Relaxarea şi creşterea tonicităţii pielii. Asta veţi obţine în urma unui masaj facial. Dar pentru a obţine aceste efecte, masajul nu trebuie făcut la întâmplare. Regula de aur presupune efectuarea unor mişcări uşoare, fără a masa pielea într-un mod agresiv. Printr-o efectuare corectă, mişcările menţin supleţea pielii, stimulează funcţiile glandelor sebacee, tonifică muşchii feţei şi îndepărtează stratul de celule moarte de pe suprafaţa pielii.



"Atenţie la sensul mişcărilor! Acestea sunt determinate de direcţia circulaţiei sângelui şi a limfei. Prin urmare, masajul circular se va face întotdeauna de jos în sus", atrage atenţia dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med. Pentru a se obţine rezultatele dorite, trebuie să daţi dovadă de răbdare: efectele se văd peste două-trei luni de la începerea şedinţelor de masaj.

PENTRU PLEOAPE
Un masaj eficient presupune în primul rând alegerea cremei sau a uleiului de masaj adecvat. Masajul poate să înceapă prin mişcări energice, ce se recomandă pentru intensificarea circulaţiei locale, pentru decongestionarea ţesuturilor mai profunde şi pentru îndepărtarea excesului de sebum. "Aceste mişcări energice poartă numele de pianotat şi constau în mişcări executate cu patru degete, pentru revitalizarea ţesuturilor şi pentru activarea circulaţiei sângelui", precizează medicul Cristina Bălănescu.

Fruntea se masează cu ambele mâini, care lucrează alternativ, pornind de la sprâncene la rădăcina părului şi de la tâmpla stângă spre tâmpla dreaptă şi invers. Sprâncenele se tonifică prin mici apăsări şi ciupituri laterale, de la rădăcina nasului spre tâmplă, apucându-se pielea între degetul mare şi cel mijlociu. Pleoapele se masează uşor, prin palparea cu vârful degetelor, insistându-se pe marginea şanţului orbital şi pe orbicular, deasupra şi dedesubtul sprâncenelor, prin apăsări scurte.

PENTRU NAS ŞI BUZE
Nasul trebuie şi el masat circular: cu degetul mijlociu, de o parte şi de alta a nasului şi apoi cu mişcări de mângâiere se urcă de jos în sus.
Şi buzele au mare nevoie de masaj, care poate să prevină îmbătrânirea. Buzele se masează circular, cu ajutorul degetelor arătător şi mijlociu. Este indicat ca masajul să se încheie printr-o mişcare de mângâiere a gâtului şi obrajilor.

ÎNAINTE ŞI DUPĂ
Dacă nu ai timp şi nici bani pentru a merge la un salon, poţi să îţi faci şi singură un masaj facial.
Însă înainte de masajul facial, e bine să respecţi anumite reguli. Este esenţial ca faţa să fie curăţată foarte bine şi hidratată. În ceea ce priveşte durata masajului, este recomandat să nu depăşească 10-15 minute, iar mâinile trebuie să fie perfect curate şi unghiile tăiate scurt. Hidratarea pielii se face şi după efectuarea masajului. Prin urmare, puteţi aplica o cremă puternic hidratantă.

Dacă ai probleme cu acneea, cel mai bine este să mergi la un specialist pentru a rezolva această problemă, masajul nefiind indicat în acest caz. Vârsta la care apelăm la masajul facial este foarte importantă. După vârsta de 50 de ani poate fi prea târziu, deoarece pielea lipsită de elasticitate cu greu mai poate fi adusă la starea iniţială. Pentru prevenirea apariţiei ridurilor şi creşterea tonicităţii pielii, masajul facial poate fi practicat începând cu vârsta de 25-30 de ani.

×
Subiecte în articol: masajul cosmetica