Aveţi tenul gras şi porii dilataţi? Pielea are un aspect lucios? Aţi încercat diverse loţiuni, creme, dar fără nici un rezultat? Dermatologii fac câteva recomandări pentru a controla excesul de grăsime la nivelul tenului.
Aveţi tenul gras şi porii dilataţi? Pielea are un aspect lucios? Aţi încercat diverse loţiuni, creme, dar fără nici un rezultat? Dermatologii fac câteva recomandări pentru a controla excesul de grăsime la nivelul tenului. Persoanele aflate în această situaţie ar trebui să evite cosmeticele cu bază grasă, pentru că acestea nu fac decât să crească secreţia de sebum de la nivelul pielii. Pentru machiaj trebuie alese farduri destinate tenului gras, deoarece acestea nu conţin uleiuri care să îngraşe şi mai mult pielea. De asemenea, cosmeticele pe bază de alcool trebuie evitate. Săpunul sau gelul de curăţare poate fi folosit de cel mult două ori pe zi – dimineaţa şi seara. Altfel, o degresare prea frecventă şi accentuată a pielii îndepărtează pe moment secreţia de sebum, însă ulterior cantitatea de sebum creşte.
Pentru închiderea porilor şi eliminarea excesului de sebum de la nivelul feţei pot fi folosite plantele cu proprietăţi astringente: frunzele de brusture, salvie, cimbru, cimbrişor, frunzele de nuc, gălbenelele. Infuziile din aceste plante acţionează mai blând decât soluţiile de curăţare cu alcool. “De multe ori, porii dilataţi se asociază şi cu o infecţie, şi atunci se folosesc plante cu proprietăţi antiseptice, eventual uleiuri volatile sau propolis. Compresele cu ulei volatil de cedru amestecat cu apă contribuie la închiderea porilor. Iar pentru curăţarea şi tonifierea pielii se poate pregăti o loţiune din ulei volatil de lămâie şi apă”, ne sfătuieşte dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, cu competenţe în apifitoterapie şi homeopatie. În aceleaşi scopuri poate fi folosită mierea. Specialistul nostru ne recomandă o mască din miere, tinctură de propolis şi argilă. Aplicată o dată la două zile, această mască închide porii, are proprietăţi astringente şi antibacteriene.