x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Măşti de sezon

Măşti de sezon

12 Iun 2007   •   00:00

Iţi doreşti un ten strălucitor, căt mai aproape de perfecţiune, dar nu ştii cum să-l obţii. Trebuie să ştii că nu este suficient să te demachiezi şi să foloseşti o cremă potrivită tipului tău de ten. Lipseşte ceva. Dar ce? Este vorba de măştile de care avem nevoie săptămănal, pentru a obţine un ten care să radieze. Mai ales că avem la indemănă numeroase ingrediente care ne pot fi de un real folos.

Iţi doreşti un ten strălucitor, căt mai aproape de perfecţiune, dar nu ştii cum să-l obţii. Trebuie să ştii că nu este suficient să te demachiezi şi să foloseşti o cremă potrivită tipului tău de ten. Lipseşte ceva. Dar ce? Este vorba de măştile de care avem nevoie săptămănal, pentru a obţine un ten care să radieze. Mai ales că avem la indemănă numeroase ingrediente care ne pot fi de un real folos. Avem la dispoziţie o ofertă bogată de fructe, legume şi plante care fac minuni pentru tenul nostru. Ce ingrediente putem folosi pentru o mască adecvată? Aflăm de la dr Dorin Dragoş, medic primar de medicină internă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, asistent universitar la UMF "Carol Davila", specialist in medicina alternativă: "Inainte de toate trebuie să ştim că o persoană poate să nu aibă cele mai frumoase trăsături. Poate să aibă un rid, două... Dar dacă faţa ei exprimă bucurie, entuziasm, ardoare, impactul este cu totul altul", consideră specialistul nostru.

Ten uscat

In cazul tenurilor uscate, dr Dragoş recomandă plantele emoliente. Putem folosi flori de gălbenele, nalba mare (rădăcina), muşeţelul sau sunătoarea. Specialistul nostru spune că sucul de pepene galben are efect emolient, răcoritor dacă este aplicat pe faţă timp de 20 de minute. Pentru prepararea măştilor se poate utiliza un amestec de plante mărunţite, amestecate cu miere sau amidon, regăsit in banala făină. Din rădăcinile de nalbă pot fi realizate măşti din pulbere de plantă cu miere sau pur şi simplu decoct, prin cataplasme, aplicate pe faţă. La tenul uscat se evită alcoolul care usucă şi mai mult pielea.

Tenuri ridate şi palide

Ridurile sunt o particularitate a tenurilor uscate. In acest caz, măştile din sunătoare, flori de muşeţel, potbal sau rădăcină de nalbă mare au o acţiune benefică. Cu acelaşi efect, plantele se pot folosi sub formă de decoct sau cataplasme. In acest caz, vom folosi excipienţi cu efect hrănitor şi emolient: amidonul şi mierea. Pe de altă parte, pentru tenurile cu aspect palid, planta principală recomandată este arnica, plantă ce trebuie folosită cu prudenţă, deoarece are o toxicitate ridicată şi nu trebuie utilizată pe leziuni deschise.

TEN IRITAT. Pentru tenul iritat putem folosi florile de coada şoricelului, florile de muşeţel sau păpădia. "Morcovul este recomandat pentru efectul lui răcoritor, emolient. Pentru acest tip de ten putem prepara măşti din florile şi frunzele de nalbă cu efectul lor calmant sau din pătrunjel, cu efectul lui antiiritant, antiinflamator. Ca excipient se foloseşte ceva blănd, liniştitor, precum smăntăna ori iaurtul", arată dr Dorin Dragoş.

TEN GRAS. Pentru tenurile grase este recomandată menta, cu un efect răcoritor. "In general pentru tenurile grase se folosesc plante astringente: coada racului, răchitanul (planta intreagă), frunzele de nuc, rădăcina de brusture (pulbere fină sau decoct). Ca excipient se pot folosi alcoolul şi albuşul de ou sau laptele. Se mai pot utiliza florile de crin, la care excipientul recomandat este tinctura de benzoe.

×
Subiecte în articol: cosmetica