x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce pofte alimentare pot fi declanșate de migrene

Ce pofte alimentare pot fi declanșate de migrene

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2025   •   12:00
Ce pofte alimentare pot fi declanșate de migrene

Durerile de cap pot provoca diverse pofte alimentare. Acest lucru are o explicație științifică legată de neurobiologia migrenei.

Dorința acută de a consuma alimente dulci sau sărate, precum un suc rece și cartofi prăjiți, este un semnal subtil că organismul încearcă să se autoregleze.

Migrena este un proces neurologic complex care implică modificări în vasele de sânge și în neurotransmițători, precum serotonina și dopamina.

Cofeina din Coca-Cola, de exemplu, este un vasoconstrictor. În timpul unei migrene, vasele de sânge se dilată, comprimând nervii din jur și declanșând durere. Cofeina ajută la contractarea acestor vase, reducând presiunea, și reducând astfel durerea. 

Rolul anumitor alimnente 

Pe lângă cofeină, zahărul și sarea au un rol important. În timpul unei dureri de cap, nivelurile de glucoză și electroliți din sânge pot deveni instabile. Un aport rapid de carbohidrați simpli și sare poate contribui la restabilirea acestor echilibre, susținând funcționarea sistemului nervos central.

Aceste mecanisme reflectă eforturile inconștiente ale organismului de a compensa dezechilibrele apărute în stadiile incipiente ale migrenei, mai ales în faza de prodrom.

Ce este prodromul

Prima fază a migrenei, cunoscută sub numele de prodrom, apare cu ore sau chiar zile înainte de durere. Persoana afectată poate deveni iritabilă, somnoroasă sau, chiar energică. În acest stadiu, mulți oameni raportează pofte neobișnuite, ciocolată, fast-food, iar unii simt că se va întâmpla ceva.

În realitate, creierul încearcă să-și regleze neurotransmițătorii, în special serotonina și dopamina. Prin urmare, poftele alimentare sunt= încercări ale organismului de a preveni sau reduce intensitatea viitoarei migrene.

Ce se întâmplă în creier

După prodrom, unii oameni experimentează aura, respectiv tulburări vizuale sau senzoriale care preced durerea propriu-zisă. Doar 20% dintre aceștia raportează aura, însă creierul tuturor trece prin modificări asemănătoare, inclusiv unde electrice care perturbă fluxul sanguin.

MIgrena apare din cauza dilatării bruște a vaselor de sânge. În această etapă, pofta de mâncare dispare iar majoritatea pacienților preferă să se retragă în întuneric și liniște, șuneori și la analgezice.

Starea după migrenă

Și faza finală a migrenei poate fi neplăcută. Durerea de cap dispare însă rămâne o stare de oboseală profundă, confuzie mentală, greață și depresie. Corpul are nevoie de timp pentru a-și reveni, iar simptomele pot persista ore sau chiar zile.

În această etapă, unele persoane simt nevoia instinctivă de a consuma alimente bogate în sare și zahăr, un mod prin care organismul încearcă să-și recapete echilibrul și să susțină sistemul nervos afectat, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: migrene dureri cap pofta