x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Miroase, mănâncă, slăbeşte!.

Miroase, mănâncă, slăbeşte!.

de Anca Aldea    |    16 Iun 2011   •   21:00
Miroase, mănâncă, slăbeşte!.

Americanul Alan Hirsch, expert in nutritie, spune ca 'reteta' sa este pe cat se poate de simpla: iti pregatesti orice fel de mancare vrei, iar in farfurie nu-ti pui mai mult de doua-trei linguri. 'Adulmeci' minunatia, tragi mirosul adanc pe nas, iei o inghititura si inca una, faci o pauza in care te 'imbeti' din nou cu mireasma din farfurie, apoi iei o gura de mancare si inca una si... gata. Te vei simti saturat, ai sa vezi! Dietele nu te fac sa vrei sa te opresti din mancat. Ele te impiedica sa mananci ceea ce vrei, iar asta nu e o reteta de succes!', este de parere dr Hirsch.

Explicatia sa este simpla: mirosul patrunde in cavi­tatea nazala unde 'intalneste' anumiti nervi-receptori, care, la randul lor, trimit semnale catre creier, mai ales catre o zona numita 'bulbul olfactiv'; cand aceasta zona este stimulata, in hipotalamus 'se activeaza' asa-numitul centru al saturatiei; hipotalamusul percepe informatia (mirosul) ca semnal bun sau rau, placut sau neplacut etc., pe care il 'imprastie' in intreg organismul in functie de natura semnalului, acesta poate ajunge la glandele care sti­muleaza foamea (un miros placut) sau la cele care atenueaza apetitul si pofta de mancare (un miros neplacut).

Un studiu realizat de echipa doctorului Hirsch pe un esantion de 1.400 de barbati si femei a aratat ca, recurgand la solutia 'mirosul te poate satura', fiecare dintre aceste persoane a slabit, in medie, 4,8 kilograme in sase luni si a pierdut 14% din masa corporala in aceeasi perioada de timp, fara sa-si fi schimbat vreo clipa regimul de viata.

Nutritionistii care ii impartasesc opinia dr Hirsch spun ca e bine sa mancam absolut orice, dar in cantitati rezonabile. Ei ne recomanda totodata sa fim inventivi in bucatarie si sa ne stimulam creierul cat se poate de mult. Va prezentam mai jos cateva exemple de retete creative:

n) Dovleac umplut cu mere 'parfumate' - Un dovleac nu prea mare, curatat de coaja si seminte si taiat cuburi se pune intr-o tava unsa cu ulei si se da 30 de minute la cuptorul preincalzit. In paralel, intr-un bol mediu se amesteca un mar galben decojit si taiat cubulete, doua lingurite de unt, doua lingurite de zahar brun, un varf de scortisoara, unul de cuisoare pisate si unul de nucsoara. Se scoate dovleacul de la cuptor si se pune peste el compozitia din bol. Acoperiti tava si reintroduceti-o la cuptor pentru alta jumatate de ora. Se serveste cald.

n) Varza aromata - O ceapa mica, un ardei verde iute si doua radacini potrivite de ghimbir se taie foarte marunt si se pun intr-o tigaie cu putin ulei incins. Lasati la foc mic 30 de minute, apoi adaugati o jumatate de varza romaneasca zdravana (nu uriasa!) data prin razatoarea mare. Mariti flacara timp de zece minute si amestecati incontinuu. Se poate servi doar preparatul in sine, dar si combinat cu orez.

n) FuFu – Taiati in felii groase de un centimetru patru banane nu prea dulci si puneti-le intr-o oala in care fierb deja cinci cani cu apa. Lasati pe foc iute circa 20 de minute. Adaugati o lingura de unt si un catel de ustu­roi pisat. Puneti compozitia in blender pentru a o face sa arate ca piureul. Se serveste cu ceapa verde.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos