x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Morcovul de-al doilea pătrar

Morcovul de-al doilea pătrar

de Irina Cristea    |    18 Oct 2009   •   00:00
Morcovul de-al doilea pătrar
Sursa foto: /stockxpertcom

Revoluţia produselor organice capătă proporţii... astronomice. Pentru că cea mai nouă găselniţă în materie de nutriţie sunt alimentele ecologice din ingrediente culese în funcţie de fazele Lunii.



Se numeşte "dieta biodinamică" şi este o reactualizare a unor idei promovate în anii '20 de un filosof austriac. Ce-are filosofia cu farfuria? Întrebare legitimă la care cei care reactualizează acest stil de viaţă se străduiesc să dea un răspuns cât mai convingător, invocând "abordarea holistică asupra vieţii" drept principiul de bază.

Produsele biodinamice sunt produse organice cultivate, recoltate şi, uneori, consumate în funcţie de fazele Lunii. Cei devotaţi acestui stil de viaţă spun că cele mai bune zile pentru a recolta, planta sau însămânţa sunt cele în care Luna este în creştere sau în descreştere. Când Luna este în creştere, planta este "în culmea vitalităţii" şi, în termenii teoriei biodinamice, este gata să fie culeasă. Următoarele două săptămâni ale ciclului Lunii sunt ideale pentru recoltarea rădăcinoaselor. Iar dacă lucrurile par simple, ele pot deveni mult mai complicate atunci când în ecuaţie intră şi relaţia dintre Lună şi planete sau semne zodiacale.

Cei care nu sunt pregătiţi să se lase convinşi de principiile teoretice vor renunţa la scepticism o dată ce vor gusta produsele cultivate după "legile" biodinamice, asigură Sebastian Parsons, preşedintele Asociaţiei pentru Agricultură Biodinamică din Marea Britanie. Sunt mai gustoase şi în deplină armonie cu natura. Pentru că, spune Parsons în The Telegraph, agricultorii care ţin cont, în planificarea lucrărilor, de ritmurile cosmice şi privesc solul ca un organism viu îşi obţin produsele lucrând în armonie cu natura, nu împotriva ei. "Obţinem rezultate maxime cu investiţii minime, iar această strategie poate salva lumea", spune el.

Popularizarea de care are parte, cel puţin în Regatul Unit, ar putea lansa produsele biodinamice pe lista de achiziţii obligatorii a celor care vor să trăiască sănătos. Aproape că au detronat produsele organice ("doar" organice), destul de piperate la preţ şi, în consecinţă, greu încercate din pricina crizei.

Ce avantaje le aduc consumatorilor, de pildă, un cartof biodinamic, un morcov? "Nu doar că au un gust mai bun, dar nu stresează aparatul digestiv. Iar o digestie optimă te face mai sănătos, mai în formă", spune preşedintele Asociaţiei pentru Agricultură Biodinamică din Marea Britanie. Cât despre diferenţa dintre organic şi biodinamic, ea a fost sintetizată, surprinzător, de un pilot de Formula 1, Jody Scheckter, 100% dedicat acestui stil de viaţă: "Agricultura organică te învaţă ce să nu faci. Cea biodinamică te învaţă ce să faci".

Ce efecte reale poate avea o astfel de dietă asupra sănătăţii, în condiţiile în care cercetări recente încearcă să zguduie din temelii teoria privind beneficiile alimentelor organice? "Nu e vorba atât despre ce beneficii îşi oferă, cât despre relele de care te scuteşti optând pentru astfel de produse. Produsele biodinamice ar putea fi foarte utile în scăderea aportului zilnic de toxine cu care suntem bombardaţi zi de zi. Dar cea mai importantă calitate a acestui tip de agricultură este că nu distruge natura", este părerea expertului nutriţionist Ian Marber.

×
Subiecte în articol: sănătate & beauty