x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos O vară vioaie, fără cafea.

O vară vioaie, fără cafea.

de Irina Cristea    |    10 Iun 2011   •   21:00
O vară vioaie, fără cafea.

Visul tau de-o viata e-o cafea de dimineata? Te numeri printre cei care nu pot sta drepti fara sa-si fi luat portia zilnica de cafeina? Daca da, venirea verii ar trebui sa aduca si o reevaluarea a dependentei de desteptatorul la ceasca. Daca nu, sigur ai macar un prieten care sa traga ceva invataminte din recomandarile de sezon ale revistei Prevention pentru cafegii.

Intrucat cafeaua si vremea torida nu prea fac casa buna, cafeina ar trebui, daca nu eliminata, macar redusa. Si pentru ca orice dependenta se trateaza cu si de la cap, ziua ideala pentru a incepe programul de detoxifiere este o zi libera sau macar una in care nu esti coplesit de sarcini de serviciu.

Reducerea cantitatii de cafea se face treptat, pe parcursul mai multor zile. Cea mai buna solutie este injumatatirea, de la o zi la alta, a numarului de cafele servite. Cu inca o conditie: ultima ceasca sa fie servita cel tarziu la ora 14:00.

'Drumul ceaiului' nu e doar calea legendara a comerciantilor chinezi, ci si o varianta de lucru pentru dependentii de cafeina. Specialistii propun inlocuirea cestii sau canii de cafea de dimineata cu o cana de ceai verde. Cantitatea de cafeina este mai mica, iar cea de oxidanti, mai mare. Daca ajungi sa tremuri de cheful de-o cafeluta, exista o solutie la pahar. Cu apa minerala carbogazoasa, suc proaspat stors de lamaie (pentru detoxifiere) si ceva suc de fructe. Energizeaza, racoreste si te face sa uiti (macar putin) de pofta de licoarea interzisa.

Pentru a compensa energia pe care obisnuiai sa o 'procuri' din cafea, imbogateste-ti dieta cu alimente bogate in vitamina B: mazare, spanac sau cereale integrale. In ultima instanta, acelasi scop poate fi atins cu ajutorul suplimentelor de vitamina B. Tot la capitolul ceai, dar cu alta misiune decat ceaiul verde, planta sud-africana Rooibos vine in ajutorul dependentilor de cafeina. Efectul relaxant al acestui ceai fara cafeina este calmarea nervilor de obicei intinsi ai celor care incearca sa se lase de cafea.

Mare grija la produsele care 'ascund' cafeina: bauturi energizante, unele inghetate sau sortimente de ciocolata.

O plimbare, cateva exercitii la sala sau mersul cu rolele sau bicicleta sunt energizanti naturali si mult mai eficienti. Sfatul cel mai important pentru o vara fara cafea: cat mai multa apa! Hidratarea constanta reduce durerile de cap si constipatia asociate, frecvent, re­nuntarii la cafea.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos