x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Obezitatea abdominală, un pericol după menopauză

Obezitatea abdominală, un pericol după menopauză

de Steluta Indrei    |    21 Sep 2012   •   21:00
Obezitatea abdominală, un pericol după menopauză

Dupa varsta de 50 de ani, corpul femeilor isi modifica forma, deoarece grasimile incep sa se acumuleze mai degraba la nivelul abdomenului decat pe solduri si coapse. De aceea, femeile aflate la menopauza sunt predispuse la ceea ce medicii numesc obezitate abdominala.

Exista doua tipuri de obezitate abdominala: cea care apare doar sub piele, numita obezitate subcutanata, care este doar inestetica si mai putin periculoasa pentru sanatate, si obezitatea viscerala, care se produce in profunzimea abdomenului si afecteaza toate organele interne. Obezitatea viscerala este implicata in declansarea unor boli grave precum diabetul, cancerul de colon sau de san, bolile cardiovasculare. Iata de ce medicii le recomanda femeilor prevenirea acestui factor de risc dupa menopauza.

In incercarea de a descoperi o solutie eficienta pentru prevenirea obezitatii abdominale la femei, o echipa de cercetatori americani au aflat ca responsabila de aparitia grasimii viscerale este o enzima, pe care au denumit-o ALDH1A1. Intr-un articol publicat in revista de specialitate Diabetes, autorii descoperirii sustin ca aceasta enzima ar putea avea un rol-cheie in rezolvarea multor probleme legate de menopauza. Oamenii de stiinta afirma ca blocarea enzimei ALDH1A1 ar duce la impiedicarea acumularii de grasime in jurul taliei la femei dupa menopauza. Ei au demonstrat deja acest lucru la femele de soareci, carora li s-a blocat aceasta enzima si care nu s-au ingrasat deloc desi au fost supuse unei diete bogate in grasimi.

Putem extrapola rezultatele obtinute pe soareci la om? Doctor Ouliana Ziouzenkova, profesor de nutritie la Universitatea din Ohio, cea care coordoneaza cercetarile, si-a exprimat optimismul intr-o declaratie pentru cotidianul francez Le Figaro: "stim cu siguranta ca enzima ALDH1A1 actioneaza in acelasi fel atat la femei, cat si la soareci. Pe de alta parte, mai stim ca femeile obeze au un nivel mai crescut al acestei enzime fata de cele cu greutate normala'. Potrivit cercetatoarei Ziouzenkova, din cauza cresterii nivelului enzimei ALDH1A1 la menopauza, corpul femeilor incepe sa stocheze grasimile in jurul taliei in loc sa le arda.

In acelasi articol din Le Figaro, profesorul Jean-Michel Lecerf de la Institutul Pasteur, Franta, indeamna insa la prudenta: "Toata lumea cauta medicamentul-minune care sa elimine grasimea de pe abdomen, iar aceste cercetari sunt interesante, dar trebuie sa ramanem prudenti, caci deocamdata sunt la stadiul de teste pe soareci. ALDH1 este o enzima care se gaseste in tot organismul. Nu stim ce s-ar intampla daca o blocam doar la nivelul abdomenului. In plus, exista si alte sisteme enzimatice, hormonale si metabolice implicate in obezitate. De aceea nu trebuie sa tragem concluzii pripite. Pentru moment, cea mai sigura recomandare adresata femeilor aflate la menopauza este reducerea caloriilor si adoptarea unei activitati fizice pentru evitarea acumularii kilogramelor'.

Luarea in greutate dupa menopauza nu este o regula. Specialistul francez spune ca: "Excesul ponderal legat de varsta poate fi evitat cu ajutorul dietei sanatoase si miscarii. Numeroase studii au demonstrat ca femei aflate la menopauza de 10-12 ani care practica un sport cu consecventa pot fi mai suple si mai in forma decat altele care au mai putin de 45 de ani, dar sunt sedentare'. Iar activitatea fizica are mai mult decat rolul de mentinere a siluetei dupa 50 de ani. S-a dovedit de asemenea ca practicarea frecventa a unui sport adaptat varstei permite reducerea riscului de boli cardiovasculare sau de osteoporoza.

×