x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Obiceiuri alimentare pentru dinți sănătoși

Obiceiuri alimentare pentru dinți sănătoși

de Magda Bucur    |    08 Sep 2015   •   11:48
Obiceiuri alimentare pentru dinți sănătoși

Cariile se formează ca urmare a expunerii danturii la zahăr, însă apariția lor depinde de structura dintelui, de nivelul bacterian din gură sau de calitatea salivei.

Cariile dentare apar mai ales la copii, la adolescenți și la persoanele în vârstă. Cea mai bună metodă de a ne pro teja de apariția lor este să avem obiceiuri alimentare sănătoase, să periem dinții cu regularitate, să folosim ața dentară zilnic și să facem câte un control stomatologic de rutină, chiar și atunci când... nu ne doare. În ce privește alimentația, este recomandat să consumăm alimente bogate în nutrienți, dar sărace în zahăr sau amidon, pentru a ne menține dinții și gingiile sănătoase. Consumul de dulciuri ar trebui limitat, pentru că bacteriile din gură au nevoie de zahăr pentru a produce acizii care atacă smalțul dinților.

Cum ajută guma de mestecat
De fiecare dată când ne expunem dinții la zahăr, începe procesul de demineralizare și poate dura chiar și o oră până când pH-ul din gură revine la normal. Alimentele mai puțin dăunătoare sunt pâinea, biscuiții, bananele, cerealele de la micul dejun sau fructele proaspete. Însă și acestea pot afecta dinții, într-o mai mică măsură. Fructele și legumele tari, precum merele, perele, țelina sau morcovii sunt bine de folosit între mese, pentru că meste-catul lor produce salivă, care protejează dinții. Când vine vorba de băuturi, apa plată e indi-cată, iar sucurile trebuie băute cu prudență, pentru că cele mai multe conțin acid fosforic, care împiedică organis mul să asimileze calciul. Și sucurile naturale din fructe pot expune dinții la foarte mult zahăr, de aceea e recomandat să fie băute cu ajutorul unui pai. Dacă mestecăm gumă fără zahăr timp de 10 minute după masă, avem șanse să reducem numărul de carii. Însă nu datorită xilitolului sau sorbitolului conținut de gumele de mestecat, ci, mai degrabă, pentru că mestecatul produce salivă.

Dacă vă e poftă de ceva dulce și nu aveți periuța de dinți la îndemână, iată un sfat: după ce v-ați satisfăcut dorința, mâncați o bucățică de brânză tare.
 

×