x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Pantofi stiletto sau picioare sănătoase: cum alegi încălțămintea potrivită ?

Pantofi stiletto sau picioare sănătoase: cum alegi încălțămintea potrivită ?

de Andreea Tiron    |    28 Sep 2024   •   09:40
Pantofi stiletto sau picioare sănătoase: cum alegi încălțămintea potrivită ?
Sursa foto: Hepta/De ce contează încălțămintea

În secolul al XXI-lea, încălțămintea a făcut pași uriași și a fost adaptată unor activități specifice, cum ar fi alergarea, mersul pe jos sau anumite sporturi. 

În timpul unei vieți, omul obișnuit merge 500 de mile și… mai merge încă… 150.000 de mile. Distanța este echivalentă cu plimbarea în jurul Pământului de șase ori, transmite longevitymagazine.ro. Așa stând lucrurile, întrebarea importantă este: te-ai gândit vreodată la sănătatea picioarelor ca la un element-cheie pentru sănătatea ta generală? 

Un factor-cheie al sănătății

Când ai ales ultima dată în favoarea sănătății picioarelor și în detrimentul frumuseții pantofilor? Da, e o alegere grea, dar fă un scurt exercițiu de imaginație și gândește-te cum ar fi viața ta dacă statul în picioare, mersul sau alte activități ți-ar provoca durere. Afectată de durere, mobilitatea ar deveni limitată, limitându-ți drastic viața socială și independența. Dacă te liniștești cu gândul că descrierea aceasta este doar un scenariu, să știi că, din păcate, el poate deveni realitate.

Suntem bombardați în mod constant cu informații despre tensiunea arterială, nivelul colesterolului, importanța unei diete bine echilibrate și modalități de a evita demența și Alzheimer, dar auzim rar mesaje despre importanța menținerii sănătății picioarelor.

De ce contează încălțămintea

Piciorul este o minune biomedicală cu 26 de oase și 33 de articulații, toate lucrând împreună pentru a asigura echilibru, stabilitate și mobilitate. Dacă am vrea să facem o comparație, ne-am putea gândi la picioare ca la amortizoarele unui autovehicul. Amortizoarele sunt folosite pentru a limita mișcarea excesivă a suspensiei – pentru a absorbi excesul de energie din arcuri. În același mod absorb și picioarele noastre șocul pe care îl produce contactul cu solul. 

Încălțămintea adecvată acționează ca o pernă pentru absorbția șocurilor, ajutând picioarele ca, la rândul lor, să absoarbă mai bine șocul. Încălțămintea adecvată protejează picioarele și ne ajută să ne menținem mai bine echilibrul și postura, dar și să prevenim căderile. Totodată, pe lângă faptul că protejează picioarele de uzura de zi cu zi, încălțămintea adecvată contribuie la prevenirea apariției monturilor, bătăturilor sau a fasciitei plantare. 

Cum să găsești încălțămintea potrivită

Dacă te întrebi ce se înțelege prin încălțăminte adecvată și cum o poți recunoaște, ghidează-te după regula care spune că, dacă faci același tip de activitate de trei ori pe săptămână, ar trebui să-ți cumperi pantofi specifici pentru activitatea respectivă. Pantoful adecvat se va potrivi corect, va fi confortabil de purtat și va oferi un suport bun pentru arcada piciorului. Specialiștii recomandă să nu cumpărăm niciodată o pereche de pantofi prea flexibili sau pantofi care sunt incomozi încă de când îi probăm în magazin. Nu conta pe faptul că „se vor lăsa“. În schimb, optează pentru un pantof care îți vine… mănușă încă din momentul probei. Această abordare îți va economisi bani, timp și… disconfort.

Picioarele sănătoase nu sunt doar pentru sportivi

Așa cum spuneam, omul obișnuit nu este îndemnat prea des să conștientizeze importanța menținerii sănătății picioarelor. De obicei, acest tip de îngrijire îi animă pe sportivii de talie mondială, ale căror picioare reprezintă o parte majoră a carierei lor sportive! Dar doar pentru că nu ești Lebron James sau Usain Bolt nu înseamnă că nu ar trebui să ai grijă de picioarele tale. 

Picioarele sunt o parte importantă a sănătății noastre și chiar a succesului în societate sau în profesie. Pentru a ne menține picioarele sănătoase, trebuie să investim în încălțăminte adecvată, concepută pentru a ne optimiza confortul, stabilitatea și echilibrul.

De ce pantofii nepotriviți dăunează sănătății?

Indiferent că vorbim despre pantofi stiletto sau despre șlapi cu baretă între degete, încălțămintea modernă poate dăuna grav sănătății. Un studiu al Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi a confirmat că vizitele femeilor la medicul ortoped cresc la fiecare 5 ani cu aproximativ 75%, experții indicând încălțămintea nepotrivită drept principalul motiv pentru care picioarele noastre suferă mai mult ca niciodată. 

Pantofii de toată ziua, sport sau nu

Fiecare pantof pe care îl purtăm ne afectează corpul ușor diferit. Într-o lume ideală, toți pantofii ar trebui să fie proiectați ținându-se cont de biomecanica corpului. Dacă un pantof prezintă prea multă rigiditate în zonele greșite, piciorul trebuie să muncească din greu pentru a se asigura că pantoful se îndoaie cu flexiunea naturală a piciorului. Acest lucru poate afecta inclusiv echilibrul funcțional (capacitatea corpului de a rămâne în poziție și postură corecte). Croiala defectuoasă sau un contur plasat nepotrivit poate afecta alinierea întregului corp. Iar pantofii prea moi sau prea duri pot face ca laba piciorului să stea prea întinsă sau pot pune o presiune suplimentară pe ligamente și tendoane. În plus, lățimea și forma pantofului pot restricționa mișcarea naturală a piciorului, caz care, în timp, poate avea efecte de durată asupra structurii anatomice.

Pantofii cu tocuri înalte

Majoritatea specialiștilor în biomecanică sunt de acord că tocurile înalte fac mai mult decât să exercite presiune asupra picioarelor. Odată ce încalți un pantof cu toc înalt, pozițiile coloanei vertebrale și pelvisului se schimbă pentru a face față unei înclinări înainte a corpului, astfel încât să împiedice căderea. Acest lucru schimbă instantaneu alinierea și poate provoca tensiuni în tot corpul. Apoi, este foarte probabil ca un pantof cu toc înalt, de dragul esteticii, să aibă și un vârf ascuțit, detaliu care va crește presiunea din talpă. 

Pantofii care nu te susțin corect

În unele cazuri, dacă pantofii nu au fost proiectați chiar 100% greșit, genunchii și șoldurile vor corecta postura pe cât este posibil pentru a proteja spatele. Unii oameni pot descoperi că anumiți pantofi le cauzează probleme în partea inferioară a spatelui din cauza mișcărilor  de la nivelul articulațiilor șoldurilor și a tensiunii excesive create pentru a compensa.

Postura este unul dintre primele lucruri care sunt afectate de încălțăminte. Greșelile de proiectare a pantofului pot afecta echilibrul funcțional al întregului corp, ceea ce se vede imediat când analizăm postura. Mersul constant cu o postură incorectă poate cauza, mai târziu în viață, probleme serioase.

Pantofii cei mai dăunători

Pe scara celor mai dăunătoare tipuri de pantofi, aproape la fel de sus ca pantofii cu tocuri înalte, cum ar fi superbii stiletto, stau balerinii tradiționali. În general, balerinii au tălpi plate și, în același timp, condamnă piciorul la o siluetă subțire. Acest lucru schimbă modul în care piciorul se poate mișca, iar lipsa de sprijin și amortizare va accentua forțele de impact care sunt atenuate de corp.

Știind toate astea, alege-ți pantofii chibzuit! 150.000 de mile nu sunt puține…

×
Subiecte în articol: incaltaminte picioare sănătate