x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Păr bogat cu iarba chelioşilor

Păr bogat cu iarba chelioşilor

de Gina Matei    |    20 Sep 2010   •   00:00
Păr bogat cu iarba chelioşilor

Din cauza soarelui, a apei sărate a mării, a vântului şi nisipului, s-ar putea ca, în această perioadă, părul să îţi cadă mai mult decât de obicei, să fie lipsit de strălucire şi rezistenţă.
Sunt şi pentru aceste probleme câteva remedii naturiste pe care ni le explică doctorul Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu compentenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.


URZICĂ, NUC ŞI MUŞEŢEL
Băile cu plante redau părului strălucirea. Dar mai presus de orice îl fortifică. "Urzica face bine părului brunet, nucul celui roşcat şi celui castaniu, iar muşeţelul celui blond", precizează specialistul nostru. Preparaţi un decoct dintr-o lingură de plantă şi un litru de apă cu care clătiţi părul.
Nu aruncaţi plantele fierte! Cu acestea se pot face şi cataplasme. Se aplică pe păr, se acoperă şi se lasă aproximativ 30 de minute să acţioneze, după care se clăteşte cu apă călduţă.


BRUSTURE
Brusturele, numit cândva "iarba chelioşilor", este o plantă utilizată în afecţiunile dermatologice datorită proprietăţilor depurative. Pe lângă faptul că hrăneşte şi stimulează creşterea firului de păr, brusturele ajută la îndepărtarea mătreţii. Atât de multe beneficii cu un efort minim, respectiv cu un decoct de brusture, care se prepară dintr-o lingură de plantă şi un litru de apă. Cu acest conţinut se fac fricţionări cu un tampon sau cu mâna. De preferat este ca acestea să se facă pe parcursul întregii zile.
Fricţionări se pot face şi cu decoct de ardei iute, de 1-2 ori pe săptămână, timp de 20 de minute. Dacă apare senzaţie de usturime, se spală părul cu un gălbenuş de ou.


CIMBRUL DE CÂMP
Atât cimbrul de câmp, cât şi cimbrişorul au o acţiune tonică asupra scalpului. Astfel, se pune un pumn de cimbru într-un litru de apă şi se fierbe până scade la jumătate de litru. Acest decoct concentrat se va aplica pe pielea capului şi se va lăsa să se usuce, fără a clăti scalpul timp de câteva ore.


CONDURAŞUL
Este o plantă eficientă în tratamentele capilare. Se folosesc mai ales frunzele, care sunt bogate în sulf. Această plantă se găseşte în numeroase loţiuni capilare, şampoane sau în diverse alte preparate, disponibile în magazinele de tip plafar. Această plantă stimulează creşterea părului, previne căderea lui şi fortifică foliculul pilos.


REŢETE
Doctorul Cristina Bălănescu vă propune o reţetă simplă pentru un păr sănătos, hidratat şi rezistent. Se amestecă 50 ml de ulei de ricin şi 50 ml tinctură de rostopască. Se agită bine. Rezultă astfel o emulsie cu care se masează părul. După ce se aplică, se acoperă părul. Pentru obţinerea aceluiaşi rezultat, uleiul de ricin se mai poate amesteca cu ulei de peşte şi sâmburi de struguri, în cantităţi egale.

×