
Cercetătorii avertizează că păstrarea conservelor deschise în frigider nu este decizia cea mai potrivită.
Riscuri pentru sănătate
Alimentele din conserve iau contact cu aerul după deschidere, ceea ce provoacă oxidarea lor. Mai mult, aciditatea unor produse, cum ar fi roșiile, fasolea, fructele, afectează stratul interior protector al cutiei, conceput tocmai pentru a preveni contactul direct între aliment și metal. Această barieră va fi însă afectată și metale, precum fierul sau zincul, pot inra în mâncare, fapt ce crește riscul apariției celulelor canceroase.
Deși în cantități mici, aceste metale nu sunt neapărat periculoase, acumularea lor, în timp, poate deveni nocivă, mai ales pentru copiii mici sau femeile însărcinate. Totodată, contaminarea poate afecta gustul alimentelor și duce la apariția unor substanțe dăunătoare.
Un alt risc al lăsării conservelor deschise în frigider este expunerea la Bisfenol A (BPA), un compus chimic este folosit în stratul interior al cutiilor metalice pentru a preveni coroziunea, însă studiile au arătat că poate avea efecte nocive asupra sănătății.
BPA este un perturbator endocrin, putând imita estrogenul și dereglează echilibrul hormonal din organism. Cercetările sugerează că expunerea prelungită la BPA este asociată cu probleme de fertilitate, afecțiuni metabolice și un risc crescut de cancer, în special de sân și prostată. Specialiștii mai avertizează că aerul și umiditatea din frigider pot accelera degradarea acestui compus, sporind riscurile.
Ce să faci după deschiderea conservei
După ce ai deschis conserva este indicat să transferi conținutul într-un recipient curat, cu capac, din sticlă sau plastic alimentar. Astfel, nu doar că eviți posibila contaminare, dar se păstrează mai bine gustul și prospețimea produsului.
Alimentele conservate este bine să fie consumate în cel mult patru zile de la deschidere. Chiar și la temperaturi scăzute, bacteriile pot prolifera rapid, mai ales dacă produsul a fost expus la aer sau manipulat necorespunzător, potrivitt stiripesurse.ro.

Pe scurt, un obicei aparent banal – acela de a lăsa o conservă deschisă în frigider – poate avea consecințe nedorite. O măsură simplă de prevenție poate face diferența dintre un aliment sigur și unul care, în timp, devine un pericol tăcut pentru sănătate.