x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Pielea vă reflectă modul de viaţă

Pielea vă reflectă modul de viaţă

11 Mai 2012   •   21:00
Pielea vă reflectă modul de viaţă

Prima data cand va veti plimba printre rafturile cosmetice dintr-un magazin, opriti-va un moment pentru a privi lotiunile si cremele antiimbatranire. Veti fi uimite cat de multe sunt! Companiile de cosmetice au creat sute de produse pentru protectia si ingrijirea tegumentelor. Unele pot indeparta anumite semne vizibile de imbatranire, cum ar fi ridurile si petele datorate varstei. Inainte de a ajunge la produsele specifice pentru ingrijirea pielii, ar trebui sa aveti in minte faptul ca pielea dumneavoastra va reflecta modul de viata.

Daca sunteti fumatoare, stati la Soare pentru bronz, consumati alimente fara valoare nutritiva, luati in greutate excesiv sau treceti printr-o perioada de stres prelungit, pielea dumneavoastra va plati pentru toate acestea. Daca, pe de alta parte, va relaxati frecvent, consumati alimente sanatoase si o sa pastrati, in general, obiceiuri de viata pozitive, veti fi recompensata cu o piele neteda, ferma, chiar si la varste inaintate.

Consumul de apa in cantitate suficienta ­ cel putin opt pahare mari pe zi – este foarte important, deoarece ajuta la hidratarea celulelor din piele, facand-o sa arate neteda si mai tanara, spune dr. Karhy A. Fields, consultant clinic de dermatologie la Universitatea din California. La fel de important, mentioneaza ea, este umiditatea aerului din jur.

Protectia solara este si ea esentiala. Este singurul mod de a preveni efectele nocive viitoare, deoarece blocheaza radiatia ultravioleta a Soarelui. Acest aspect este important, deoarece expunerea la Soare este responsabila de aproximativ 90% dintre cancerele de piele. Medicii sfatuiesc aplicarea ecranului de protectie solara din abundenta dupa crema hidratanta, dar cel putin cu 30 de minute inainte de expunerea la Soare, si repetarea ei la fiecare doua ore. Alegeti produse care blocheaza atat UVA, cat si UVB si au un factor de protectie solara (FPS) de cel putin 15.

Folosirea ecranului de protectie si ingrijirea generala a sanatatii reprezinta doar inceputul pentru obtinerea unui aspect sanatos al pielii. In mod firesc, pielea se modifica in timp, mai ales dupa menopauza, cand declinul nivelului estrogenic determina pierderea elasticitatii tegumentelor.

Factorii genetici joaca si ei un rol: daca alti membri ai familiei au riduri multe, exista un risc mai mare de a le face si dumneavoastra. Asta nu inseamna ca sunteti, totusi, la dispozitia timpului. In ultimii ani, companiile de cosmetice au creat sute de produse pentru intinerire care pot proteja in mod real pielea, pot anula ridurile si va ajuta, in general, sa aratati mai tanara.

Unele produse au fost testate indelung si li s-a dovedit eficacitatea. Altele arata bine in recipiente, iar etichetele le fac sa "sune" eficiente, dar exista putine dovezi ca pot schimba ceva. Singurul mod de a afla ce produse trebuie luate in serios este de a intelege activitatea stiintifica aflata in spatele lor. Pentru a usura lucrurile, am creat un plan de sase pasi, usor de urmarit.
Veti invata ce produse sa cautati si cum sa le folositi.

×