x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile postului negru asupra sănătății. Care sunt riscurile

Beneficiile postului negru asupra sănătății. Care sunt riscurile

de Redacția Jurnalul    |    29 Apr 2024   •   23:00
Beneficiile postului negru asupra sănătății. Care  sunt riscurile
Sursa foto: Hepta

Oamenii țin diferite forme de post din motive religioase dar și pentru sănătate ori dietă.

Desigur, postul are multe beneficii asupra sănătății dar și riscuri. 

Ce înseamnă postul cu apă

Consumul de apă scade pofta de mâncare, ajută la hidratarea pielii, îmbunătățește funcționarea rinichilor. Fără apă, corpul uman nu poate transforma grăsimea stocată în energie. Celulele bine hidratate au o sensibilitate mai mare la insulină, ceea ce poate reduce riscul de rezistență la insulină și prediabet.

Postul negru sau postul cu apă este considerat terapie și înseamnă lipsa totală a alimentelor, cu excepția apei. Se recomandă odihna în perioada de post negru. Totodată, unii specialiști spun că postul negru ajută organismul să se vindece. 

Beneficiile postului negru

Postul negru ajută la:

  • curățenia spirituală
  • pierderea în greutate
  • detoxifierea țesuturilor
  • sănătatea generală
  • pregătirea pentru o procedură medicală

Ce este autofagia

Autofagia înseamnă „auto-devorare”, respectiv procesul prin care corpul tău curăță și reciclează componentele celulare deteriorate.

Care sunt riscurile

Detoxifierea nu este recomandată persoanelor care au anumite probleme de sănătate, mai ales la ficat și rinichi, diabet sau tulburări cardiovasculare.

Printre riscuri se află provocarea unor carențe alimentare, mai ales în vitamine și minerale (calciu). După câteva zile, postul poate declanșa mai multe simptome -  dureri de cap, rău la stomac, constipație, amețeli, greață, palpitații, oboseală, tulburări ale somnului, iritabilitate, pierderi de memorie. Durerile de stomac se pot agrava, iar cei care au dureri de cap observă înmulțirea acestor neplăceri.

Pe termen mai lung se pot dezvolta calculi biliari și probleme cardiace (cum ar fi tulburări de ritm cardiac), renale, anemie. Dacă durează mai mult de câteva zile, postul poate duce la o slăbire a sistemului imunitar și la o sensibilizare față de infecții.

Postul negru poate provoca o severă scădere a nivelului de zahăr din sânge (hipoglicemie), ceea ce poate duce la complicații grave, mai ales la diabetici.

În cazul femeilor însărcinate, postul ținut în primul trimestru de sarcină poate avea un efecte negative asupra copilului, cum ar fi o greutate mai mică la naștere, un risc mai mare de handicap mental sau o scădere a performanțelor de învățare.

Pacienții care trebuie să ia medicamente și care postesc pot avea tendința să sară o doză sau să o amâne, lucru care poate scădea sau, dimpotrivă, întări efectul medicamentelor. Cine dorește să țină post trebuie să anunțe întotdeauna medicul.

Postul trebuie evitat în anumite situații, cum ar fi în timpul sarcinii și al alăptării, la copii, la persoanele în vârstă, la cele care suferă de o boală cronică (cardiovasculară, renală, de ficat, diabet) și la persoanele cu tulburări alimentare, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: post apa sanatate post negru