x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Principalele motive pentru care apare mătreața. De vină sunt inclusiv imunitatea scăzută și dieta fără grăsimi

Principalele motive pentru care apare mătreața. De vină sunt inclusiv imunitatea scăzută și dieta fără grăsimi

de Magda Bucur    |    18 Noi 2015   •   18:35
Principalele motive pentru care apare mătreața. De vină sunt inclusiv imunitatea scăzută și dieta fără grăsimi

 Aproximativ jumătate din populația occidentală suferă, cel puțin o dată în viață de mătreață, iar persoanele care au o piele mai uleioasă sunt mai expuse către această afecțiune a scalpului. Iată câteva dintre cauzele care pot duce la apariția mătreții.

  • Pieptănatul insuficient. Persoanele care nu-și piaptănă suficient părul riscă să facă mătreață, din cauză că nu înlătură stratul de piele moartă de la nivelul scalpului.
     
  • Temperatura aerului. Persoanele care suferă de mătreață au observat că în anotimpul cald problema este mai puțin supărătoare. În timpul iernii, pielea capului este mai uscată din cauza aerului rece sau a celui foarte cald din interiorul locuințelor și se descuamează.
     
  • Dermatita seboreică. Afecțiunea apare pe mai multe porțiuni ale pielii, care devine grasă, ușor iritabilă. Dermatita seboreică poate afecta și pielea din spatele urechilor, zona sternului, sprâncenele sau pielea din jurul nasului, nu doar scalpul.
     
  • Șamponarea insuficientă. Dacă nu folosiți suficient șampon, la nivelul scalpului se pot aduna cantități mari de sebuum și celule moarte, care favorizează apariția mătreții.
     
  • Boli de piele. Unii pacienți cu psoriazis sau eczeme sau alte boli de piele sunt mai predispuși să facă mătreață.
     
  • Anumite boli precum Parkinson sau alte boli neurologice pot fi asociate cu apariția mătreții. În același timp, pacienții care se recuperează după un infarct sau AVC sau care au sistemul imunitar slab, pot face mătreață mai ușor decât persoanele sănătoase.
     
  • Reacții alergice la produsele cosmetice. Dacă șamponul nu este compatibil cu pielea scalpului, aceasta poate deveni roșiatică, cu aspect de solzi, care provoacă mâncărimi. Potrivit unor experți, și șamponarea prea frecventă poate avea același efect.
     
  • Ciuperca Malassezia. Ciuperca trăiește în mod natural la nivelul pielii, în zonele mai grase și se hrănește cu grăsimea secretată de foliculii firelor de păr. În mod normal, ea nu provoacă probleme, însă uneori se poate înmulți necontrolat. Când se întâmplă acest lucru, scalpul se irită și produce mai multe celule care mor și cad. Combinate cu sebuumul din păr, aceste celule se transformă în mătreață.
     
  • O dietă dezechilibrată. Potrivit unor studii, persoanele care nu consumă suficiente alimente care conțin zinc, complexul de vitamine B sau anumite grăsimi, sunt mai predispuse să facă mătreață.
     
  • ×
    Subiecte în articol: matreata dieta grasimi imunitate