Fructele acestuia, alunele, sunt bogate în substanțe proteice, hidrați de carbon, săruri minerale și vitamine.
Plantare și întreținere
Pentru a-l planta trebuie să faci o gaură în pământ, potrivită pentru rădăcinile acestuia. Dacă vrei să plantezi mai mulți, trebuie să păstrezi între ei o distanță de 3 și 3, 5 m. Potrivit agricultorilor, la o suprafață de 500 mp vor intra 60-70 de arbuști.
O dată la trei patru ani, alunul plantat va îmbătrâni și trebuie înlocuit. Înainte de cultivare, solul trebuie să fie săpat și alimentat cu îngrășăminte naturale: cenușă, coji de ouă, coji de nuci, lichid din urzici sau gunoiul de grajd, al animalelor.
Alunul se sădește la început de primăvară sau început de toamnă. Trebuie udat la două, trei zile și să ții la distanță bacteriile nocive dezvoltării lui, precum: acarienii, viermii, păianjenii, afidele. Zeama de bordeleză va preveni acești factori. Este de ajutor și zeama sulfocalcică.
Când alunele devin bune de mâncat, trebuie să le culegi și să le lași la uscat. Depozitează-le timp de o săptămână într-o încăpere aerisită.
Ajută la creșterea trufelor
Alunul ajută creșterea trufelor, ciupercile numite și ”diamantele pământului”, deoarece sunt foarte rare și scumpe.
Prețul unui kilogram de trufe poate fi de 100 sau de 500 de euro, potrivit