O greşeală frecventă care se face în momentul dignosticării tipului de ten este presupunerea că acesta poate fi 100% uscat sau 100% gras. Există porţiuni ale feţei care nu respectă această regulă: pomeţii pot fi uscaţi, iar zona T a frunţii grasă. De aceea, majoritatea tipurilor de ten sunt mixte, cu o anumită trăsătură predominantă – uscat sau gras, explică Neli Pfeiffer, specialist cosmetică.
Îngrijirea zilnică de tenului mixt este cea mai delicată pentru că trebuie să respecte toate caracteristicile acestuia. Pe primul plan trebuie să fie protejarea filmului hidrolipidic, principalul strat al pielii de responsabil de apărarea naturală. Printre obiceiurile care afectează acest mecanism se află folosirea produselor astringente, a loţiunilor alcaline sau alcoolice concentrate, spălarea feţei cu apă fierbinte şi săpun sau exfolierea la un interval mai mic de 7-8 zile. Toate aceste acţiuni greşite pot duce la o modificare a pH-ului pielii şi diminuarea capacităţii de protecţie de care stratul hidrolipidic poate da dovadă.
Iată care sunt cei paşii corecţi de îngrijire a tenului mixt.
Dimineaţa se şterge faţa cu o emulsie de curăţat, care în cazul zonelor grase emoliază excesul de sebum secretat peste noapte şi facilitează îndepărtarea acestuia, iar în cazul zonelor uscate are efect de emulsionare şi hidratare. Emulsiile de curăţat/demachiat trebuie să conţină: lanolină, ceară şi vaselină.
Următorul pas este ştergerea tenului cu tonic. Un tonic natural poate fi apa de portocale cu câteva picături de miere.
În final se aplică o cremă de zi cu textură uşoară, cu rol de a asigura cantitatea de apă şi grăsimi necesare tenului pe timp de iarnă. Lista ingredientelor trebuie să conţină unt de cacao sau unt de shea, combinat cu uleiuri vegetale.
După 10 minute, pentru a îndepărta excesul de cremă rămas, se poate tampona faţa cu un şerveţel. Între aplicarea cremei de zi şi a machiajului este indicat să treacă 10-15 minute, pentru ca proprietăţile produselor folosite să-şi facă efectul.
Seara se aplică demachiantul direct pe faţă, apoi se şterge faţa cu o dischetă (umedă sau nu, în funcţie de preferinţe). Se repetă pasul acesta până când pe dischetă nu mai există impurităţi. Următorul pas este tonifierea, care poate fi efectuată cu o infuzie de ceai verde. Crema de noapte se aplică pe faţă, gât şi decolteu. Aceasta trebuie să fie bogată în antioxidanţi cum ar fi: acidul hialuronic, retinolul sau lăptişorul de matcă. După 30 de minute se tamponează faţa cu şerveţele pentru a înlătura excesul de cremă. Pentru prevenirea ridurilor din jurul ochilor se poate aplica o cremă contur de ochi.