x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sfaturi de frumusețe. Cum se prepară uleiul de rozmarin. Beneficii pentru piele și păr

Sfaturi de frumusețe. Cum se prepară uleiul de rozmarin. Beneficii pentru piele și păr

30 Sep 2024   •   18:00
Sfaturi de frumusețe. Cum se prepară uleiul de rozmarin. Beneficii pentru piele și păr

Uleiul de rozmarin se obține din frunzele plantei Salvia rosmarinus și adaugă un plus de aromă în preparatele culinare dar are beneficii și asupra pielii și părului.

Uleiul de rozmarin se obține din planta proaspătă sau uscată. 

Ulei din rozmarin proaspăt

Se prepară din crenguțe proaspete de rozmarin iar termenul de valabilitate este de circa o săptămână. 

Ingrediente:

  • 3-4 crenguțe de rozmarin proaspăt;
  • 500 ml ulei de măsline, ulei de jojoba sau ulei de migdale (în funcție de utilizare).

Preparare:

Se spală crenguțele de rozmarin cu apă rece, se despind acele de tulpini. Uleiul ales se pune într-o cratiță și se încălzește la foc mic. Se adaugă acele de rozmarin în ulei și amestecă constant 5-10 minute, fără ca uleiul să facă bule de aer (înseamnă că focul este prea puternic).

După10 minute, strecoară uleiul de rozmarin folosind o sită fină și se lasă uleiul să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Se toarnă uleiul strecurat într-un recipient de sticlă și se păstrează la frigider până la o săptămână. Nu adăuga  rozmarin proaspăt în uleiul păstrat deoarece pot apărea bacterii.

Ulei din rozmarin uscat

Uleiul din rozmarin uscat are o valabilitate de până la 12 luni. 

Ingrediente:

  • 3-4 lingurițe de ace de rozmarin uscat;
  • ulei de măsline, jojoba sau migdale;
  • un borcan de sticlă sterilizat.

Preparare:

Se sterilizează borcanul de sticlă prin fierbere pentru a elimina bacteriile. Se pun acele de rozmarin uscat în borcan, lăsând 2 cm de spațiu liber la gura recipientului. Se toarnă uleiul ales peste acele de rozmarin, astfel încât uleiul să acopere complet planta, dar fără să se umple borcanul complet. Închide borcanul ermetic și lasă-l la macerat într-un loc însorit pentru două săptămâni. După două săptămâni, strecoară uleiul și transferă-l într-un alt recipient sterilizat pentru păstrare într-un loc răcoros și întunecat.

Beneficiile uleiului de rozmarin pentru frumusețe 

Fie că este utilizat în gastronomie sau în îngrijirea personală, uleiul de rozmarin oferă multiple beneficii datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene.

Piele și păr

Uleiul de rozmarin hidratează pielea în profunzime și echlibrerază producția de sebum, fiind indicat pentru tenurile grase și mixte. 

Are proprietăți antiinflamatorii, ajutând la calmarea iritațiilor pielii și reducerea inflamațiilor cprovocate de acnee.

Este folosit în tratamentele împotriva căderii părului, ajutând la stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului și promovând regenerarea foliculilor de păr.

Aplicat pe față, uleiul poate reduce dimensiunea porilor, oferind un ten mai ferm și mai luminos, ajută la reducerea pungilor de sub ochi și poate contribui la diminuarea celulitei.

Preparate culinare

Uleiul de rozmarin adaugă o armoă deosebită preparatelor culinare, fiind potrvit pentru friptură, legume la cuptor și salate, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: frumusete ulei rozmarin piele păr