x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Reverii la umbra teilor în floare

Reverii la umbra teilor în floare

de Mihaela Matachita    |    17 Iul 2010   •   00:00
Reverii la umbra teilor în floare
Sursa foto: /Reuters

Ca la fiecare început de iulie, Parisul s-a trezit din toropeala căldurii de vară pentru a găzdui, "la umbra teilor în floare", prezentările de modă "haute couture" ale sezonului toamnă-iarnă 2010-2011. A rămas amintirea celor trei zile de "lux, calm şi voluptate" în care Chanel, Dior, Gaultier, Givenchy, Valentino şi Armani şi-au prezentat noile colecţii.

Anul acesta, Givenchy a renunţat la defilarea pe podium, stilistul casei, Riccardo Tisci, prezentând doar zece siluete în alb, roz prăfuit şi auriu, în eleganta Place Vendôme, unui număr restrâns de clienţi şi jurnalişti aleşi "pe sprânceană". Designerul sublinia de altfel că cei mai fideli clienţi sunt capete încoronate care oricum nu asistă la defilările de modă din motive de securitate. Una dintre rochii a necesitat peste 1.200 de ore de lucru, iar alta, din lanţuri de aur, dantelă şi mătase, a mobilizat 40 de oameni timp de două săptămâni. O rochie de dantelă neagră cu aplicaţii de piele decupată cu laserul pe bust şi fustă cu pene de struţ în degradeuri de gri brodate pe tul demonstrează măiestria casei.

FEERIA DE CULOARE DIOR
La Dior, "reveria Galliano" a fost prezentată într-un cadru floral multicolor exploziv, în grădina muzeului Rodin. Designerul John Galliano s-a inspirat din natură, oferind o colecţie în care fustele în formă de bule par a fi alcătuite din petale, iar rochiile cu bustieră su­gerează, prin filamentele din muselină, ima­ginea unui pistil. Degradeurile din mătase, ca şi fustele voluminoase pictate manual, evocă mulţimea de culori a florilor exotice. Top-modelul Karlie Kloss a deschis defilarea cu un mantou din mohair violet şi mănuşi lungi din piele roşie. Majoritatea rochiilor de seară au fuste ultravoluminoase cu trenă şi bustieră care subliniază fineţea taliei. În public, actriţa Marisa Berenson exclamă: "E feeric. Fantezia aceasta mă duce cu gândul la «Alice în Ţara minunilor»". Pentru cineastul francez Jean-Jacques Annaud, este vorba despre un univers opulent "a la Pompadour", care evită pomposul şi "răsfaţă graţia", aceasta fiind "adevărata eleganţă".


TOAMNA REGELUI ARMANI
Giorgio Armani, regele covorului roşu, a prezentat o colecţie în tonuri de bronz vechi. O succesiune de mari blonde, multe cu peruci identice, a adus în atenţie rochii strâmte maron glacé, compleuri cu fuste sau pantaloni în culoarea piersicii sau bej, ori cu paiete în aceleaşi tonuri. O rochie cu bustieră drapată pe piept şi mantou alb atrage aplauze spontane de la celebrul star italian de cinema Claudia Cardinale, fidelă între fidelii casei, şi de la actriţa franceză Isabelle Huppert. Rochiile de seară sunt lungi, cu drapaje voluminoase fie sub bust, fie la spate, cu efect
de trenă regală. Drapajele se ataşează pe şold cu o bijuterie, accentuând feminitatea siluetei. Multe strasuri şi paiete, în tonuri de bronz vechi, oranj, negru şi gri.


CHANEL SUB SEMNUL LEULUI

Karl Lagerfeld a prezentat o colecţie Chanel, axată pe somptuoase rochii scurte, acoperite de o mică vestă ca un bolero, la picioarele unui imens leu auriu, provenind din apartamentul lui Gabrielle "Coco" Chanel, totul licărind în irizaţiile sticlăriei de la Grande Palais. Prima siluetă poartă un taior bordo, apoi o rochie de tweed maron cu două rânduri de nasturi în faţă. Urmează garderoba de seară, care face loc unei nopţi feerice, scânteietoare, sofisticate, în culori va­riate, cu broderii de mână, croieli complexe, forme multiple. "Aţi remarcat, nici o rochie lungă, nici o rochie neagră. Pentru Chanel este ceva nou", lansează marele designer care subliniază că nu se mai poartă "fata în rochie lungă care coboară din limuzină". Lagerfeld a ales lungimea în jurul genunchiului şi a scurtat mânecile, dându-le volum. Până şi rochia de mireasă se opreşte la genunchi.


GAULTIER CELEBREAZĂ FEMEIA
Frison în public, Jean Paul Gaultier îşi prezintă colecţia: printre catifele negre, piele şi blănuri, explodează culorile care celebrează femeia. În public, în rândul întâi, Catherine Deneuve, cu o rochie de satin nuanţa anasonului, Inés de la Fressange sau ministrul Culturii, Frédéric Mitterrand, admiră siluetele cu turban ca în anii '40. În sunetul unor şansonete iubite de francezi sunt prezentate creaţii din materiale calde, pe tonuri de negru, mult negru, apoi o etolă mare de vulpe, ori un taior din piele de culoarea coniacului. Primele aplauze sunt pentru o fustă lungă din tweed brodat cu pene de struţ negre şi albe. În sfârşit, mireasa. În rochie ivoire, cu o vioară pe umăr. Marea creaţie de modă "este ca un Stradivarius", explică Gaultier.

×
Subiecte în articol: stare de lux