x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ronţăiţi şi slăbiţi

Ronţăiţi şi slăbiţi

de Sînziana Stancu    |    09 Dec 2011   •   21:00
Ronţăiţi şi slăbiţi

Capcana gustarilor crocante si delicioase, dar pline de calorii, poate fi evitata afland ce alimen­te la fel de ispititoare pu­tem consuma, astfel incat sa nu ne alegem cu kilograme in plus.

De mare ajutor intr-un astfel de 'exercitiu' alimentar sunt, in primul rand, apa si ceaiul verde. Acestea 'taie' foamea si contribuie la eliminarea to­xinelor din organism. Ceaiul verde e lipsit de calorii, in schimb contine antioxidanti cu rol in protectia organismului impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare. In curele de slabire, ca si in mentinerea siluetei, ceaiul verde activeaza o serie de mecanisme implicate in mentinerea echilibrului ponderal, avand actiune diuretica, impiedicand retentia apei in tesuturi si sustinand procesul de eliminare a celulelor grase din tesuturile adipoase. Medicul francez Laurent Cheva­llier, autor al cartii 'Poruncile mele alimentare', sus­tine ca solutia cea mai buna pentru evitarea tu­turor formelor de 'rontait' care ne deregleaza or­ga­nismul este aceea de a bea apa sau ceai ina­in­te de a consuma chiar si un aliment 'sanatos'. Astfel, explica specialistul francez, ne dezvatam or­ga­nismul sa manance toata ziua.

Fara chips-uri, alune sarate sau prajite, fara mezeluri ... este o alta regula recomandata de specialistul francez. Alegeti mai bine legumele 'crocante', cum ar fi morcovii, ridichile sau castravetii, asezonate cu un sos de branza alba cu continut redus de grasime, in care adaugati arpa­gic sau tarhon si putina zeama de lamaie. Optati pentru dresing-urile de salate preparate in bucataria de-acasa, nu pentru cele din comert, preparate industrial.

O gustare buna intre mese poate consta si in fructe mai putin dulci, cum ar fi merele sau prunele. Intotdeauna trebuie sa alegeti alimente de buna calitate, chiar daca sunt un pic mai scumpe. De pilda, in locul unor branzeturi procesate, insipide, care 'se lauda' cu un continut re­dus de grasimi, alegeti un Camembert veritabil. In locul ciocolatei sau biscuitilor cu diferite umpluturi, glazuri si arome alegeti ciocolata neagra, care contine antioxidanti eficienti.

Si acum, un test esential pe care trebuie ne­a­parat sa vi-l faceti inainte de a urma aceste re­guli: trebuie sa fiti siguri daca, intre mese, rontaiti de dragul de a rontai, fara sa va fie foame, sau daca va este intr-adevar foame. Este esential sa faceti aceasta diferenta, pentru a sti prin ce metoda veti evita rontaitul care va strica silueta. In esenta, ron­taitul este un gest care se repeta de mai multe ori in timpul unei zile si declanseaza procesul de eli­berare a insulinei in organism. Pe de alta parte, daca aportul alimentar din timpul zilei nu va sa­tisface, apar frustarile, care va indeamna sa luati cat mai multe gustari 'crocante'. Daca nu sunteti convinsi ca va este foame, dar ati manca totusi ceva, beti mai intai un pahar plin cu apa, linis-

titi-va cinci minute si incercati sa identificati corect ce anume va cere organismul. Daca vrea mancare, oferiti-i o masa principala, cum se cuvine. Daca face 'fite' si cere 'crantanele', e vorba despre un tic alimentar nesanatos si trebuie sa il 'pa­ca­liti', ca sa se dezvete de obiceiurile proaste, iar cea mai buna metoda este sa ii oferiti trei mese principale pe zi, de care sa va bucurati in liniste, si nu pe fuga, savurand fiecare fel de mancare intr-o ambianta placuta si, pe cat posibil, intr-o companie placuta.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos