x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Să fie legumele organice mai sărace în vitamine?

Să fie legumele organice mai sărace în vitamine?

de Irina Cristea    |    24 Feb 2011   •   20:57

Pentru că orice "modă" implică şi polemici mai mult sau mai puţin ascuţite, a venit şi rândul produselor organice să fie contestate. Se întâmplă în Marea Britanie, unde 30% din populaţie cumpără, de regulă, alimente organice, iar industria de profil totalizează venituri anuale de peste două miliarde de euro. Cea mai recentă teorie este că legumele la creşterea cărora s-au folosit pesticide conţin mai multe vi­tamine decât cele supuse principiilor agriculturii "organice". 

Un studiu în acest sens a fost rea­lizat de revista britanică Which? Gardening, potrivit Daily Mail. Cer­cetarea a durat doi ani, timp în care experţii recrutaţi de Which? Gardening au crescut cartofi, broccoli şi roşii. În cadrul testelor, îngrijirea loturilor organice a presupus doar săparea, irigarea şi utilizarea băle­ga­ru­lui pe post de îngrăşământ. În cazul celorlalte culturi s-au folosit un spray împotriva dăunătorilor şi un ferti­lizator artificial.

Din studiu a reieşit că broccoli nonorganic conţine mai mulţi antioxi­danţi decât broccoli organic. Antioxidanţii au efecte benefice asupra sănătăţii şi previn cancerul. În privinţa cartofilor, cercetătorii au concluzionat că cei cultivaţi potri­vit principiilor agriculturii moderne conţin mai multă vitamina C decât cei obţinuţi prin metodele specifice agriculturii  bio. Cât despre roşii, participanţii la studiu au fost de părere că roşiile obţinute nonorganic au un gust mai pregnant şi sunt mai dulci decât roşiile organice.

"Rezultatele surprinzătoare ale testelor pun sub semnul întrebării o se­rie de idei preconcepute despre gus­tul şi valuarea nutriţională ale legumelor organice. Acest studiu nu a vizat şi alte beneficii ale mâncării organice, precum impactul asupra me­diului înconjurător", a spus Ceri Thomas, editor la Which? Garde­ning.

Iniţiativa s-a ales cu critici aspre din partea Asociaţiei pentru Sol din Regatul Unit. "Este un studiu fără bază ştiinţifică şi pe un număr restrâns de legume", a spus Emma Hockridge, un reprezentant al asociaţiei. Ea a adăugat că e nevoie de mai multe cercetări pentru a compara mâncarea organică cu cea nonorganică şi că un studiu realizat în Europa arată că substanţele nutritive din legume sunt distruse de fertilizatorii artificiali, deci mâncarea organică conţine substanţe nutritive mai sănătoase.

×