Pentru că orice "modă" implică şi polemici mai mult sau mai puţin ascuţite, a venit şi rândul produselor organice să fie contestate. Se întâmplă în Marea Britanie, unde 30% din populaţie cumpără, de regulă, alimente organice, iar industria de profil totalizează venituri anuale de peste două miliarde de euro. Cea mai recentă teorie este că legumele la creşterea cărora s-au folosit pesticide conţin mai multe vitamine decât cele supuse principiilor agriculturii "organice".
Un studiu în acest sens a fost realizat de revista britanică Which? Gardening, potrivit Daily Mail. Cercetarea a durat doi ani, timp în care experţii recrutaţi de Which? Gardening au crescut cartofi, broccoli şi roşii. În cadrul testelor, îngrijirea loturilor organice a presupus doar săparea, irigarea şi utilizarea bălegarului pe post de îngrăşământ. În cazul celorlalte culturi s-au folosit un spray împotriva dăunătorilor şi un fertilizator artificial.
Din studiu a reieşit că broccoli nonorganic conţine mai mulţi antioxidanţi decât broccoli organic. Antioxidanţii au efecte benefice asupra sănătăţii şi previn cancerul. În privinţa cartofilor, cercetătorii au concluzionat că cei cultivaţi potrivit principiilor agriculturii moderne conţin mai multă vitamina C decât cei obţinuţi prin metodele specifice agriculturii bio. Cât despre roşii, participanţii la studiu au fost de părere că roşiile obţinute nonorganic au un gust mai pregnant şi sunt mai dulci decât roşiile organice.
"Rezultatele surprinzătoare ale testelor pun sub semnul întrebării o serie de idei preconcepute despre gustul şi valuarea nutriţională ale legumelor organice. Acest studiu nu a vizat şi alte beneficii ale mâncării organice, precum impactul asupra mediului înconjurător", a spus Ceri Thomas, editor la Which? Gardening.
Iniţiativa s-a ales cu critici aspre din partea Asociaţiei pentru Sol din Regatul Unit. "Este un studiu fără bază ştiinţifică şi pe un număr restrâns de legume", a spus Emma Hockridge, un reprezentant al asociaţiei. Ea a adăugat că e nevoie de mai multe cercetări pentru a compara mâncarea organică cu cea nonorganică şi că un studiu realizat în Europa arată că substanţele nutritive din legume sunt distruse de fertilizatorii artificiali, deci mâncarea organică conţine substanţe nutritive mai sănătoase.