x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Să punem punct punctelor negre?

Să punem punct punctelor negre?

de Gina Matei    |    14 Apr 2009   •   00:00
Să punem punct punctelor negre?
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Te numeri printre persoanele care încearcă să scape de inesteticele puncte negre? Nu ştii ce metodă să alegi pentru a scăpa de acestea? Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la centrul medical Miko Med, ne sfătuieşte ce să facem, dar şi ce să evităm pentru a avea un ten curat.



Punctele negre sau comedoanele apar din cauza secreţiei abundente de sebum care favorizează dilatarea treptată a porilor. Sunt de fapt terminaţii ale glandelor sebacee care, în contact cu mediul exterior, se oxidează căpătând acea culoare închisă. Acesta este motivul pentru care punctele negre apar cu precădere în zona T a feţei (bărbie, nas, frunte) unde, aproape indiferent de tipul de ten, sebumul este secretat mult mai intens în comparaţie cu alte zone.

Băi de abur
Putem scăpa de punctele negre cu ajutorul cosmeticii obişnuite. În acest sens, medicul Viviana Iordache recomandă expunerea feţei la o baie cu aburi în care se adaugă şi câteva flori de muşeţel pentru a facilita dilatarea porilor. Apoi, cu mare atenţie, se storc punctele. "Spun cu foarte mare atenţie, pentru că exagerarea poate provoca leziuni la nivelul epidermei", adaugă aceasta. Există şi o altă metodă: frecarea zonei respective cu făină de mălai timp de două-trei minute, proces care se va repeta săptămânal.

Există şi remedii... din comerţ! Gelurile abrazive, măştile pe bază de argilă albă sau loţiunile tonice sunt soluţii mai costisitoare, dar eficiente. În ceea ce priveşte loţiunea tonică, aceasta este extrem de utilă, pentru că are tocmai un rol astringent, de strângere a porilor." Putem alege şi o loţiune tonică ce conţine alcool, având în vedere că acest ingredient are proprietăţi antibacteriene şi astringente", precizează medicul Viviana Iordache. Este foarte importantă cantitatea de alcool, deoarece, în cantităţi prea mari, acesta poate să usuce excesiv pielea.

Dacă prin aceste metode nu reuşiţi să scăpaţi de punctele negre înseamnă că problema este mai gravă şi trebuie să apelaţi la metode mai complexe. "Una dintre acestea este terapia cu vacuum, lipsită de  agresarea pielii", menţionează medicul Viviana Iordache.

AVANTAJE. Vizitele la cosmetician sunt, potrivit medicului Viviana Iordache, metoda cea mai eficientă de a scăpa de nedoritele puncte negre. Extragerea acestora de persoane specializate prezintă avantajul că nu lasă urme inestetice pe faţă. Mai  mult decât atât, odată extrase, unele dintre punctele negre nu se mai formează.

×
Subiecte în articol: negre cosmetica