x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sarea şi clorul, "agresorii" părului

Sarea şi clorul, "agresorii" părului

de Gina Matei    |    10 Aug 2010   •   00:00
Sarea şi clorul, "agresorii" părului
Sursa foto: /Thinkstock

Soarele, apa mării şi apa din piscină pot să devină rapid inamicii părului tău dacă nu îl protejezi. E simplu să ai grijă de el! Noi îţi oferim câteva reţete de măşti. Ţie nu îţi rămâne decât să le pui în practică. Aşa, părul tău o să se simtă bine inclusiv vara, când este "agresat" de razele solare.


TRUCURI
În primul rând, trebuie să renunţi la placa de întins şi la uscător şi să laşi părul să se usuce natural.
Când mergi la plajă, ai grijă să nu-ţi lipsească pălăria sau spray-ul de păr cu protecţie solară. Cum ajungi acasă de la plajă, fă duş din cap până în picioare. Astfel, firul de păr va fi protejat de uscă­ciunea provocată de sarea din apa de mare, de clorul din apa piscinelor.

De asemenea, evită să îţi vopseşti părul vara, mai ales înainte de a merge la plajă. Nu faci decât să contribui la uscarea şi deteriorarea lui. "Vopseaua conţine substanţe care fragilizează firul de păr, care şi aşa este agresat din cauza soarelui", atrage atenţia Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med.

În plus, sarea şi clorul din apă îţi pot schimba culoarea vopselii. Dacă nu eşti mulţumită de culoarea pe care o ai şi vrei neapărat să te vopseşti, fă-o cu cel puţin zece zile înainte de a merge în vacanţă la mare. Însă la baza îngrijirii podoabei capilare rămâne tot hidratarea. Aşa că nu uita să bei cel puţin 2 litri de apă zilnic.


HIDRATAREA E OBLIGATORIE!
Cum să obţii hidratarea exterioară a părului îţi spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare.

Amestecă 200 g de căpşune, două linguri cu ulei de măsline şi un gălbenuş şi aplică masca pe păr timp de 20 de minute, apoi clăteşte şi spală părul în mod obişnuit.

O altă mască eficientă propusă de specialistul nostru se prepară dintr-un gălbenuş de ou, o lingură de iaurt natural, o lingură de miere şi jumătate de lingu­ră de ulei de măsline. Se amestecă ingredientele şi se aplică masca pe păr înainte ca acesta să se spele. Se lasă să acţioneze 10 minute, după care se clăteşte cu apă călduţă din abundenţă.
Fiecare ingredient are un rol benefic. Uleiul de măsline hrăneşte firul de păr, oul îl tonifică, mierea îl catifelează, iar iaurtul îl revigorează.

O altă mască extrem de hidratantă: se amestecă într-un recipient două linguri de ulei de măsline, două linguri de ulei de ricin, zeama de la o jumătate de lămâie, două fiole de vitamina E şi 20 de picături de vitamina A uleioasă. Amestecul se aplică pe păr şi se menţine jumătate de oră. După care se spală părul cu şampon şi se clăteşte cu apă din abundenţă.


SPALĂ-TE MAI DES. Unii specialişti sunt de părere că spălatul des pe păr îl îngraşă. Dimpotrivă, doctorul Viviana Iordache te sfă­tuieşte să îl speli mai des vara, pentru a elimina transpiraţia, sărurile de la nivelul scalpului şi sebumul care sufocă firul de păr.


ALIMENTAŢIA. Vitaminele A şi D asigură frumuseţea şi sănătatea părului. Motiv pentru care ar trebui să mâncăm zilnic alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea de pui, alune, lapte sau ouă.

×
Subiecte în articol: cosmetica