În ceea ce privește conținutul de proteine, somonul și puiul oferă aproape aceeași cantitate, de 20 de grame de proteine per porție.
Asta înseamnă că principala diferență reală este grăsimea. Deși somonul are un conținut mai mare de grăsimi decât pieptul de pui, este o grăsime nesaturată. De fapt, somonul conține un tip de acid gras benefic care se găsește doar în fructe de mare.
Așadar, deși alimentul potrivit bogat în proteine depinde de obiectivele individuale de sănătate și de preferințe, atât somonul, cât și puiul au câteva bonusuri nutriționale unice de luat în considerare.
Informații nutriționale pentru somon
O porție de 85 de grame de somon roșu proaspăt gătit la foc uscat conține:
133 de calorii
23 de grame de proteine
5 grame de grăsime
Somonul prins în sălbăticie are ceva mai multe proteine și omega-3 decât somonul de crescătorie. De aceea, experții, inclusiv neurologii, care mănâncă somon pentru nutrienții săi care stimulează sănătatea creierului - îi îndrumă de obicei pe oameni către somonul prins în sălbăticie, atunci când este posibil.
Tot somonul Atlantic din SUA este de crescătorie, în timp ce somonul din Pacific este, în general, prins în sălbăticie. Somonul din Pacific include varietăți populare, precum sockeye, roz, coho și king (Chinook).
Informații nutriționale pentru pui
O porție de 85 g de piept de pui la grătar, fără piele și fără os, conține:
126 de calorii
25 de grame de proteine
3 grame de grăsime
Pieptul de pui este o sursă slabă și eficientă de proteine animale. Carnea de pui închisă la culoare este bogată în proteine dar conține și mai multe calorii și grăsimi decât pieptul de pui. Această grăsime suplimentară oferă o consistență mai suculentă și o aromă mai bogată.
O porție de 85 g de pulpe de pui la cuptor, conțin:
152 de calorii
21 de grame de proteine
7 grame de grăsime
Deși există diferențe între carnea albă și carnea de pui închisă la culoare, acestea nu sunt atât de semnificative pe cât ar putea crede mulți oameni.
Proteine
Când ne uităm la proteinele din somon și pui, cifrele sunt destul de similare, și toate opțiunile sunt excelente.
Adulții ar trebui să consume între 20 și 40 de grame de proteine la fiecare masă deoarece ajută la distribuirea aportului de proteine pe parcursul zilei. Proteinele te ajută să construiești și să menții masa musculară și rămân în organismmai mult timp decât alți macronutrienți, ajutându-te să te simți sătu, contribuind astfel la gestionarea greutății, potrivit today.com.
În 85 de grame de somon, vei obține 23 de grame de proteine, comparativ cu 25 în aceeași cantitate de piept de pui și 21 în pulpele de pui.
Grăsimi
Grăsimea este un alt macronutrient important de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. Există însă diferite tipuri de grăsimi, iar unele alimente bogate în grăsimi conțin varietăți care sunt, în general, mai bune pentru sănătatea noastră decât altele.
Experții sunt de acord că ar trebui să încercăm să evităm complet grăsimile trans, iar unii oameni trebuie să fie atenți cu grăsimile saturate. Consumul excesiv de grăsimi saturate a fost asociat cu modificări ale colesterolului, care cresc riscul de boli de inimă.
În schimb, grăsimile nesaturate - inclusiv grăsimile mononesaturate și polinesaturate - sunt considerate mai sănătoase. Grăsimile mononesaturate sunt o parte cheie a dietei mediteraneene și sunt legate de impact benefic asupra colesterolului.
Ggrăsimile polinesaturate includ acizii grași omega-3 și omega-6, care au fost asociați cu beneficii majore atât pentru sănătatea inimii, cât și a creierului.
Dintre toate opțiunil, pieptul de pui este mai slab, cu doar 3 grame de grăsime, dintre care mai puțin de 1 gram sunt grăsimi saturate, conform datelor alimentare de la Departamentul Agriculturii din SUA. Însă somonul cu 5 gr/porție și puiul închis la culoare cu 7 gr/porție au un conținut mai ridicat de grăsimi.
Dintre cele 5 grame de grăsime din somon, mai puțin de 1 gram sunt saturate, 1,6 grame sunt mononesaturate și 1 gram este polinesaturate, notează USDA. Iar din cele 7 grame de grăsime din pulpele de pui, aproximativ 2 sunt grăsimi saturate, 3 sunt mononesaturate și 1,5 sunt polinesaturate.
De fapt, există două tipuri de acizi grași omega-3 în somon: EPA și DHA. DHA e găsește în pește și ulei de pește iar DHA este cel despre care vedem multe cercetări pentru sănătatea creierului, putând ajuta la reducerea declinului cognitiv.
Dar dacă ești dispus să consumi puțin mai multe grăsimi pe lângă proteine, aproape toate grăsimile din somon provin din grăsimi nesaturate sănătoase, ceea ce îl face, în general, o opțiune mai bună decât pulpele de pui.
Alți nutrienți
Atât puiul, cât și somonul sunt bogați în vitamine și minerale.
Somonul este unul dintre puținele alimente bogate în vitamina D (obținem cea mai mare parte a vitaminei D de care avem nevoie prin expunerea la soare). Vei găsi vitamina B12 în somon, de care organismul nostru are nevoie pentru buna funcționare a nervilor și a celulelor sanguine. Vitamina B12 este, de asemenea, necesară pentru a preveni un anumit tip de anemie.
Atât pieptul de pui, cât și puiul închis la culoare vor o selecție de minerale esențiale, inclusiv fier, fosfor și zinc. Puiul oferă, de asemenea, vitamina B12, precum și colină, de care organismul nostru are nevoie pentru dezvoltarea creierului, starea de spirit și procesele de memorie.
Somon sau pui. Ce alegi?
În cele din urmă, somonul și puiul sunt alimente bogate în proteine care pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.
Somonul și puiul închis la culoare au un conținut puțin mai ridicat de grăsimi și calorii decât pieptul de pui. Dar cea mai mare parte a grăsimilor din aceste alimente, în special din somon, este considerată „grăsime bună”, având beneficii pentru sănătatea inimii și a creierului.
Deși nu ar trebui să simți că trebuie să alegi doar unul dintre aceste alimente și există o mare valoare în a avea o varietate de alimente în dieta ta, există câteva diferențe de care trebuie să ții cont. Dacă urmezi un plan alimentar care se concentrează pe obținerea celor mai sățioase proteine pentru caloriile pe care le consumi, pieptul de pui este o alegere ușoară.
Însă 85 de grame de pui sau somon cu carne închisă la culoare vor avea doar puțin mai multe calorii decât aceeași porție de piept de pui - iar grăsimea pe care o oferă aceste alimente adaugă atât aromă, cât și acizi grași sănătoși. Cu toate acestea, dacă încerci să limitezi grăsimile saturate din orice motiv, somonul sau pieptul de pui sunt o alegere mai bună decât carnea de pasăre cu carne închisă la culoare.
Ghidul dietetic pentru americani recomandă adulților să consume cel puțin 225 de grame, sau două porții, de fructe de mare, precum somonul, în fiecare săptămână. Iar peștele gras (inclusiv somonul) este un aliment de bază al dietelor mediteraneene, MIND și DASH, susținute științific.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că peștele și fructele de mare conțin un tip unic de acid gras omega-3 numit DHA. Deoarece DHA nu se găsește în alte tipuri de carne, nuci sau semințe, persoanele care nu consumă pește ar putea rata acest nutrient benefic.
Veganii și vegetarienii ar putea lua în considerare anumite suplimente care furnizează DHA din alge pentru a obține o parte din acest acid gras în dietele lor dar este adesea scump.
Per total, somonul și puiul sunt alimente versatile, delicioase și bogate în nutrienți, care se remarcă în special când vine vorba de proteine. Somonul are mai multe grăsimi și calorii, dar oferă și câțiva acizi grași unici pe care nu îi veți găsi în carnea de pasăre.
Amestecarea surselor de proteine din când în când te va ajuta să obții mai mulți nutrienți în viața ta și să-ți susții sănătatea generală.


