x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Spune-mi ce păr ai, ca să-ţi spun cum să-l îngrijeşti

Spune-mi ce păr ai, ca să-ţi spun cum să-l îngrijeşti

de Steluta Indrei    |    03 Oct 2011   •   21:00
Spune-mi ce păr ai, ca să-ţi spun cum să-l îngrijeşti

Asa cum mostenim de la parinti culoarea ochilor sau forma nasului, tot astfel dobandim si tipul de par. Dar daca in privinta culorii ochilor nu prea putem face nimic pentru a o schimba, nu acelasi lucru se poate spune despre par.
Ingrijirea potrivita tipului de par, tunsoarea adaptata conturului fetei si tipului de par, evitarea procedurilor agresive de coafura, iata ce trebuie sa facem pentru a avea un par cu aspect sanatos indiferent de felul acestuia.

Par normal
Sansa de a avea parul normal merita intretinuta cu grija, pentru ca sunt putine femei care se pot mandri cu o asemenea podoaba capilara. Parul normal este rezultatul unui bun echilibru la nivelul tuturor proceselor orga­nismului. Dar ce inseamna par normal? Iata ce spune dermatologul Viviana Iordache, de la Centrul Miko Med. Parul normal este matasos, moale la atingere, stralucitor si ordonat, nu se incurca, poate fi pieptanat si coafat cu usurinta. Nici prea uscat, nici prea gras, parul normal este protejat in mod natural de sebum. De altfel, cantitatea de sebum este cheia in stabilirea tipului de par: cand aceasta substanta este secretata exact in cantitatea necesara pentru a asigura protectia firului de par, atunci se poate vorbi despre par normal. Cand sebumul este insuficient, parul devine uscat. In schimb, cand secretia de sebum este in exces, parul devine gras.

Factori de risc
Ereditatea: persoanele care se bucura de un par normal trebuie sa le multumeasca in primul rand parintilor, pentru ca au mostenit aceasta podoaba capilara de la ei.
Alimentatia: dieta sanatoasa si echilibrata reprezinta garantia unui par normal.
Stilul de viata: somnul odihnitor, evitarea stresului, activitatea fizica si renuntarea la fumat contribuie la mentinerea sanatatii parului.
Ingrijirea corecta: parul normal trebuie spalat o data sau de doua ori pe saptamana cu un sampon de buna calitate.

Recomandari
Aveti grija de starea generala de sanatate. Hraniti-va in mod echilibrat si diversificat. Pentru sanatatea parului este importanta mai ales diversificarea surselor de proteine: includeti in dieta peste, curcan, lactate de calitate, nu mancati doar carne de pui si de porc. O data pe an faceti o cura cu suplimente alimentare pentru sanatatea parului. Potrivit dermatologilor, cel mai bine este ca aceasta cura sa aiba loc toamna, cand parul incepe sa cada.

Ingrijiri speciale
Masati-va pielea capului saptamanal cu o lotiune tonica pentru par normal, in scopul stimularii microcirculatiei sangvine de la nivelul scalpului, ceea ce favorizeaza oxigenarea si hranirea cu substante nutritive a radacinii firului de par.
Aplicati periodic o masca hidratanta pe toata suprafata podoabei capilare.
Utilizati uleiuri sau seruri capilare protectoare.

Par uscat
Este o adevarata pacoste. Parul uscat se incurca usor, se despica la varfuri, este aspru, tern si subtire, are aspect de 'pai'. Pielea capului este uscata si sensibila. Este predispusa la matreata si mancarimi. Parul uscat este rezultatul scaderii drastice a secretiei de sebum si a cantitatii de substante nutritive de la radacina firului de par sau/si a manevrelor agresive: vopsit, coafat, intins cu placa.

Factori de risc
Deshidratarea capilara cauzata de secretia insuficienta de sebum: glandele sebacee se atrofiaza si blocheaza fluxul normal de sebum la radacina firului de par (foliculul pilos). Consecinta: parul nu mai este protejat contra agentilor agresivi: praf, substante poluante, detergenti din sampoane. Firele de par devin uscate, casante, aspre si lipsite de stralucire.

Circulatia deficitara la nivelul pielii capului: cand tesutul capilar este deshidratat, acesta se intareste, iar microcirculatia sangvina se face mai putin bine. Sangele nu mai poate juca rolul sau hranitor. Celulele germinative, care determina regenerarea celulara la nivelul radacinii firului de par, intra in stare latenta, iar fenomenele de deshidratare se accentueaza.

Proceduri agresive de coafura: permanent, decolorare, colorare, intins cu placa. In ciuda progreselor realizate in acest domeniu, unele tratamente si proceduri deshidrateaza in mod agresiv­­­ parul. Substantele chimice si caldura duc la uscarea si deshidratarea pielii capului. Astfel, parul nu doar ca devine aspru si tern, dar este si plin de matreata.

Recomandari
Acordati atentie hidratarii zilnice: consumati fructe si legume proaspete, beti cel putin doi litri de apa. Asigurarea necesarului de apa ajuta si la prevenirea deshidratarii de la nivelul tesutului capilar.

Ingrijiri speciale
Masati-va periodic scalpul cu uleiuri protectoare pentru par uscat. Scopul: oxigenarea tesutului capilar, reactivarea circulatiei sangvine, care alimenteaza celulele germinative ale parului.
Utilizati saptamanal o masca hidratanta pentru par uscat.
Spalati-va parul o data pe saptamana cu un sampon bland, de preferinta organic, lipsit de conservanti si detergenti care usuca parul.
Protejati-va parul, evitati procedurile agresive de coafura.

Par gras
In mod normal, sebumul da stralucire firului de par, dar cand este in cantitati excesive nu face decat sa duca la ingrasarea parului. De obicei, parul gras arata bine maximum doua zile de la spalare, dupa care ii dispare orice urma de frumusete. Sufocat de excesul seboreic, parul are un aspect uleios, suvitele prinse laolalta fiind foarte inestetice. Adesea, parul gras este afectat de matreata.

Factori de risc
Ereditatea: parintii, sau unul dintre ei, au parul gras.
Tulburari endocrine: persoanele cu par gras au un nivel excesiv de hormoni masculini.
Alimentatie: abuzul de grasimi si zahar favorizeaza hipersecretia seboreica.
Unele afectiuni: constipatia, obezitatea, steatoza hepatica se intalnesc la persoane cu par gras.
Stresul: un soc emotional accelereaza secretia de sebum.

Recomandari
Daca sunteti predispusi la ingrasarea parului, excludeti din alimentatie grasimile animale, prajelile, sosurile.

Ingrijiri speciale­­­
Masati-va periodic pielea capului cu lotiuni pentru par gras (astringente) pentru stimularea microcirculatiei sangvine, indepartarea matretii care impiedica tesutul capilar sa respire si pentru inhibarea secretiei de sebum.
Purificati-va parul aplicand saptamanal o masca absorbanta antiseboreica pe toata suprafata pielii capului.
Spalati-va parul o data la doua zile. Folositi un sampon pentru par gras. Daca obisnuiti sa utilizati si balsam, aplicati-l doar la varfurile firelor de par.

Sfatul ­medicului
Placa de intins parul este inamicul podoabei capilare, atrage atentia medicul dermatolog Viviana Iordache. Explicatia: temperatura foarte ridicata la care ajunge acest dispozitiv aflat in contact direct cu parul duce la distrugerea cheratinei, stratul protector al firului de par. Ceea ce provoaca subtierea, despicarea, ruperea firelor de par. In ansamblu, parul capata aspect deteriorat, lipsit de suplete si stralucire. Efectul de distrugere este si mai mare in cazul parului vopsit, care ajunge practic sa se arda.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos