x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos De ce sucul de țelină este bun pentru sănătate: 6 beneficii asupra organismului

De ce sucul de țelină este bun pentru sănătate: 6 beneficii asupra organismului

de Anastasia Paul    |    11 Ian 2024   •   21:45
De ce sucul de țelină este bun pentru sănătate: 6 beneficii asupra organismului

Beneficiile nutriționale ale țelinei, o legumă cu frunze verzi, sunt mai puțin cunoscute. Cu toate acestea, există mai multe beneficii ale consumului zilnic de suc de țelină. 

Pe un platou plin cu legume, întindem întotdeauna mâna după ardei, morcovi sau roșii cherry. Evităm întotdeauna să punem legume cu frunze verzi în farfurii noastre, iar țelina este una dintre ele. Ea oferă însă mai mulți nutrienți decât multe alte legume. Există, de asemenea, câteva beneficii pentru sănătate ale sucului de țelină.

Este o legumă verde, crocantă, care aparține familiei Apiaceae, împreună cu morcovii și pătrunjelul. Cunoscută pentru aroma sa distinctă și conținutul ridicat de apă, țelina este folosită mai ales în salate, supe și gustări. Are puține calorii, care oferă nutrienți esențiali, inclusiv vitamine. Se prezintă sub formă de tulpini lungi, verde pal, robuste și fibroase, cu frunze în vârf.

Cel mai bun mod de a face din țelină o parte din dieta de zi cu zi este să bei suc de țelină la prima oră dimineața.

Beneficii pentru sănătate ale sucului de țelină

1. Hidratare și nutrienți
Sucul de țelină este o sursă bună de hidratare datorită conținutului ridicat de apă, ajutând la refacerea lichidelor din organism. Umplut cu nutrienți esențiali, inclusiv vitamine precum A, K și C și diverse minerale, sucul de țelină contribuie la un aport nutrițional complet.

2. Proprietăți antiinflamatorii
Țelina conține antioxidanți și compuși care ar putea ajuta la reducerea inflamației în organism.

3. Sănătatea inimii
Compuși precum ftalidele găsiți în țelină pot contribui la scăderea tensiunii arteriale, promovând sănătatea cardiovasculară. Conținutul de fibre din țelină ar putea ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol.

4. Digestie
Sucul de țelină promovează un sistem digestiv sănătos, acționând ca un diuretic natural, ajutând la eliminarea toxinelor. Disponibilitatea fibrelor sprijină mișcările intestinale regulate și reduce riscul de constipație.

5. Managementul greutății
Cu conținutul său scăzut de calorii și conținutul ridicat de apă, sucul de țelină ar putea fi un plus benefic pentru un plan de gestionare a greutății, oferind nutrienți fără exces de calorii.

6. Sănătatea pielii
Antioxidanții prezenți în sucul de țelină contribuie la sănătatea pielii prin combaterea stresului oxidativ și un ten luminos. Hidratarea din sucul de țelină ajută, de asemenea, la hidratarea generală a pielii.

Mod  de preparare
Ingrediente:

• tulpini proaspete de țelină (bio dacă este posibil)
• Apă (opțional pentru diluare)

Preparare:

• Spălați bine tulpinile de țelină.
• Tăiați baza și vârfurile cu frunze, lăsând tulpinile.
• Dacă aveți storcator, treceți țelina prin storcător.
• Dacă folosiți un blender, tăiați țelina în bucăți mai mici, adăugați apă, amestecați și strecurați sucul.

Cât suc de țelină să bei într-o zi?
În timp ce sucul de țelină oferă aceste potențiale beneficii pentru sănătate, este esențial să menții o dietă și un stil de viață echilibrat. De asemenea, nu trebuie să bei suc de țelină în exces. Răspunsurile individuale la sucul de țelină pot varia, iar consultarea unui dietician calificat este recomandabilă, în special pentru cei cu afecțiuni preexistente de sănătate, notează healthshots.com.

 

×
Subiecte în articol: telina sanatate