x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sunt săpunurile antibacteriene eficiente?

Sunt săpunurile antibacteriene eficiente?

de Gina Matei    |    08 Dec 2009   •   00:00
Sunt săpunurile antibacteriene eficiente?
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Vreţi să ţineţi bacteriile la distanţă? De multe ori, tocmai în această idee, aţi ales săpunuri antibacteriene. V-aţi întrebat cât de eficiente sunt acestea?

Cercetătorii americani spulberă speranţa că săpunurile antibacteriene ţin la distanţă bacteriile şi, prin aceasta, bolile infecţioase. De aceeaşi părere este şi Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med. "Folosirea constantă a săpunurilor antibacteriene contribuie, din cauza conţinutului de substanţe sintetice, la creşterea rezistenţei bacteriilor la aceste substanţe şi chiar la antibiotice", precizează specialistul nostru.
Antibacterian nu înseamnă a fi mai bun, mai eficient. Efect de curăţare au inclusiv săpunurile fără substanţe antibacteriene.

EFICACITATEA ANTIBIOTICELOR, REDUSĂ
Aceleaşi cercetări arată că triclosanul, cel mai des întâlnit agent antibacterian, poate reduce eficienţa antibioticelor, de pildă amoxacilina. Există riscul ca triclosanul să pătrundă în organism prin piele şi să interacţioneze cu amoxacilina, reducând capacitatea acestui antibiotic de a lupta cu bacteriile. În cazul în care folosim frecvent săpunurile care conţin triclosan, bacteriile devin rezistente la acest săpun.

De asemenea, printre ingredientele săpunurilor se numără lauril-sulfatul de sodiu, un solvent care distruge bariera protectoare a pielii. Lauril-sulfatul de sodiu degresează puternic pielea şi favorizează pătrunderea substanţelor toxice.

SOLUŢII
Specialistul nostru ne sfătuieşte să ne spălăm pe mâini cât mai des cu putinţă. Nu felul săpunului previne răspândirea bacteriilor, ci modul în care te speli pe mâini. Indicat este să te speli cu apă caldă până îţi simţi mâinile curate, fără a uita de spaţiile dintre degete, încheieturi şi unghii.

Totodată, specialistul nostru atrage atenţia că trebuie să citeşti cu mare atenţie eticheta înainte de a achiziţiona produsul. "Ai grijă ca săpunul să nu conţină: triclosan, riclocarbon, clor, amoniac sau eteri de glicol", completează specialistul. Este indicat să optezi pentru săpunurile cu ingrediente naturale: ulei de măsline, miere, gălbenele, ulei de morcovi, glicerină, uleiuri volatile. Vei constata că săpunul cu miere hidratează pielea, fiind tolerat foarte bine. Săpunul cu ulei de morcovi asigură curăţarea delicată a tenului şi împrospătarea pielii obosite.

CU PRUDENŢĂ!
Săpunul antibacterian distruge 90% din bacteriile patogene de la suprafaţa pielii. În acelaşi timp însă, omoară şi flora saprofită, cea care ne protejează de unele boli. Acesta este motivul pentru care săpunul antibacterian trebuie folosit cu prudenţă.

×
Subiecte în articol: cosmetica