x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Tenul gras şi canicula

Tenul gras şi canicula

de Oana Antonescu    |    26 Mai 2009   •   00:00
Tenul gras şi canicula
Sursa foto: /

Căldura nu este prietena tenului gras. În sezonul cald, foliculii sebacei din structura pielii secretă sebum în exces şi capătă un aspect lucios, inestetic. Mai grav este că această cantitate excesivă de sebum stă la baza apariţiei acneei şi a punctelor negre. Aspectul uleios al tenului este influenţat în mare măsură de obiceiurile de îngrijire zilnică, dar şi de produsele cosmetice folosite. Dacă îngrijirea tenului şi cosmeticele nu ţin cont de tipul de ten, nu vom face decât să accentuăm aspectul lucios al feţei.



Obiceiuri zilnice
Spălarea feţei este esenţială. Săpunul sau gelul spumant curăţă eficient sebumul în exces, însă în acelaşi timp deshidratează pielea şi favorizează apariţia ridurilor. O alternativă la aceste produse o reprezintă gelurile purifiante, care nu au săpun în compoziţie. Faţa se spală de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, dar trebuie împrospătată cu apă rece în timpul zilei.

După spălare, se aplică pe discuri demachiante o loţiune tonică pentru a echilibra pH-ul pielii şi pentru a curăţa tenul în profunzime. Astfel, faţa va fi pregătită pentru aplicarea cremei. Alegerea loţiunii tonice trebuie să ţină seama, fireşte, de tipul de ten. Multe femei sunt tentate să folosească loţiuni tonice cu alcool, în speranţa că vor reuşi astfel să îndepărteze în totalitate sebumul. Însă alcoolul irită tenul, de aceea nu este niciodată recomandat. Loţiunile pe bază de glicerină sunt cea mai bună opţiune pentru tenul gras.

Ultima etapă a îngrijirii zilnice este aplicarea cremei. Ea trebuie să fie hidratantă, dar fără să aibă o consistenţă grasă. Recomandat ar fi să utilizăm, cu atât mai mult în acest sezon, creme speciale, antiseboreice, procurate din farmacii.

Măşti

Periodic, aplicaţi măşti cu miere pe faţa spălată în prealabil cu apă şi săpun. Mierea are efect astringent. În cazul persoanelor cu ten gras sau acneic, ea se menţine pe faţă 20-30 de minute, faţă de 5-10 minute, cât este recomandat celor cu ten uscat. Foarte bună pentru tenul gras este, de asemenea, argila. Ea absoarbe sebumul în exces şi curăţă acneea. În amestec cu argila putem folosi roşii sau citrice pentru hidratare. Atenţie! Aceste măşti nu se aplică în jurul ochilor, fiindcă pielea de pe aceste zone, care este foarte sensibilă, se deshidratează şi se ridează înainte de vreme.

CREME SPECIALE.
Pentru tenul gras, seboreic există acum pe piaţă o multitudine de produse dermatocosmetice care s-au dovedit foarte eficiente în combaterea aspectului lucios al feţei. Avem la dispoziţie loţiuni de curăţare, geluri de tratament nongrase şi creme speciale, adaptate tenului seboreic, cu tendinţă acneică.

×
Subiecte în articol: cosmetica tenul