x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Vitamine pentru fiecare

Vitamine pentru fiecare

de Sînziana Stancu    |    19 Iul 2009   •   00:00
Vitamine pentru fiecare
Sursa foto: /ISTOCK

Hrana de fiecare zi şi calitatea ei nu mai corespund nevoilor organismului nostru, din ce în ce mai solicitat, stresat şi supus agenţilor poluanţi, nevoit să trăiască în condiţii din ce în ce mai artificiale, impuse de viaţa modernă, mai ales de cea din marile oraşe.



Aşa a apărut şi nevoia - am putea vorbi chiar despre moda - suplimentelor alimentare, între care cele mai des folosite sunt multivi­ta­mi­nele. După zicala „nu tot ce zboară se mănâncă", experţii ne avertizează că nu orice fel de „multivi­tamine" ar fi combinaţia ideală pentru toţi. Există o formulă specială pentru fiecare tip de organism, pentru fiecare categorie de vârstă şi pentru fiecare sex.


FEMEILE au nevoie de o combinaţie de multivi­tamine care să conţină mai mult fier, care compensează pierderile în timpul menstruaţiei, acid fo­lic, în special în timpul sarcinii, de calciu şi Vitamina D, precum şi de o serie de vitamine şi mi­ne­rale care nu se regăsesc în hrana procesată.

Pentru oase puternice, ameninţate de osteoporoză la menopauză, organismul femeii are nevoie de o doză zilnică de calciu de până la 1.200 de miligrame. Dacă tipul de multivitamine nu conţine această doză de calciu, diferenţa trebuie asigurată de surse suplimentare din acest mineral (eventual, din pastile de calciu). Cantitatea zilnică nu trebuie depăşită, pentru că excesul poate duce la formarea calculilor renali.

Vitamina D este cea care favorizează absorbţia calciului, iar organismul femeii are nevoie zilnic de o cantitate cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de IU, în timp ce, de regulă, o pastilă de multivitamine conţine aproximativ 400 de unităţi. Organismul uman produce Vitamina D sub influenţa razelor solare, procurând-o şi prin hrană, însă în lunile de iarnă, îmbătrânirea pielii şi bolile renale reduc cantitatea de vitamină produsă de organism.

Două capsule de ulei de peşte sau o lingură pe zi din acest produs, care conţine acizi graşi de tip Ome­ga 3, trebuie să nu lipsească din rândul suplimen­telor alimentare recomandate femeilor. Acizii de tip Omega 3 intră şi în componenţa creierului uman şi a ţe­sutului nervos. Grupul de acizi Omega 3 asigură protecţia organismului împotriva proceselor in­fla­ma­­torii ce provoacă multe boli cronice, a bolilor de ini­­mă şi previne infarctul. Gravidele au nevoie de su­plimente alimentare specifice, cum sunt vitaminele prenatale, cu conţinut bogat de fier şi acid folic.


BĂRBAŢII nu au nevoie de multivitamine cu fier, pentru că organismul lor reciclează oricum fierul din sânge.
În schimb, deşi organismul lor, spre deosebire de cel al femeilor, este dotat cu o densitate osoasă zdravănă, datorită testosteronului, oasele lor pot deveni fragile pe măsura înaintării în vârstă, iar atunci au nevoie de calciu.


Vitamina D le ajută organismul la absorbţia calciului. Un nivel redus de Vitamina D în organismul lor le poate provoca boli de inimă, autoimunitare, Alzheimer sau chiar cancer.

Acizii graşi Omega 3 funcţionează şi pentru bărbaţi ca substanţe antiinflamatoare, reduc nivelul de colesterol şi de trigliceride, precum şi riscul de boli de inimă. După vârsta de 35 de ani, bărbaţii ar trebui să ia zilnic câte o pastilă de aspirină pentru copii, pentru prevenirea infarctului.


VÂRSTA A TREIA are nevoie de suplimente de Vitamina B12, acid folic, Vitamina D şi calciu. Pentru sănătatea ochilor, persoanele în vârstă au nevoie de suplimente alimentare cu luteină.


VEGETARIENII trebuie să ia neapărat doze suplimentare de Vitamina B12 şi acid, care, în mod obişnuit, se găsesc în alimente ca ouăle sau lactatele, dar de care ei nu se ating.

×
Subiecte în articol: vitamina organismul sănătate & beauty