Zahărul se găseşte, în zilele noastre, în alimente despre care nici nu bănuiam că ar putea conţine acest produs. Este considerat de mulţi un fel de „drog”, pentru că dă dependenţă şi cu greu scăpăm de pofta de dulce sau de carbohidraţi. O dietă din care să elimin total zahărul şi înlocuitorii acestuia este destul de greu de urmat, spun specialiştii. E nevoie de multă voinţă, planificare şi informare.
În primul rând, zahărul îngraşă. În rest, singurul lucru pe care acesta îl face este să dea un gust bun alimentelor pe care le consumăm. Din punct de vedere nutritional, nu ne ajută cu nimic, pentru că nu conţine nutrienţi esenţiali, ci doar „calorii goale”. Zahărul este legat de multe probleme de sănătate, precum diabetul, obezitatea, boli ale ficatului, creşterea colesterolului şi boli de inimă. „Principala problemă a celor care încearcă să ţină o dietă şi nu reuşesc să o ducă până la capăt este dependenţa de zahăr. Şi asta pentru că acest aliment ajută la eliberarea masivă a dopaminei în creier. Ca şi alte dependenţe şi vicii din viaţa noastră, putem trece şi zahărul pe listă. Nevoia de a mânca ceva dulce chiar şi nevoia pentru pâine, paste, orez şi cam tot ce găsim la raionul de snacks-uri din magazine. Dacă ne luăm o pungă de chipsuri sărate nu înseamnă că am ales ceva fără zahăr. Din contră, acestea conţin tot felul de îndulcitori şi coloranţi care să le dea un gust bun. E greu de ţinut o dietă total fără zahăr, dar nu imposibil”, explică Adrian Bogdan, antrenor de fitness şi box, pentru Jurnalul.
Dacă vrei să urmezi o dietă fără zahăr, este bine să elimini din alimentaţie şi făina albă, pastele albe şi orezul alb. Carbohidraţii din aceste alimente se descompun rapid şi se transformă în zahăr în corpul tău.
Din păcate, pentru că zahărul este ascuns în tot felul de alimente, ajungem să îl consumăm în cantităţi mult mai mari decât am avea nevoie. În plus, după ce începem o dietă din care eliminăm total zahărul, vom suferi câteva zile de sevraj care se poate manifesta destul de dur. Vom resimţi dureri de cap, oboseală, stări de greaţă sau vomă şi pofte puternice pentru a mânca ceva dulce. Specialiştii spun că aceste efecte adverse vor trece în câteva zile, cel mult o săptămână.
Cum începi
Dieta fără zahăr trebuie începută cu paşi mici, sunt de părere specialiştii. Primul pas care trebuie făcut este să elimini sursele evidente de zahăr. Dulciurile, produsele din patiserie, băuturile carbogazoase, sucurile din magazin şi cafelele cu frişcă şi zahăr. Atenție! Trebuie să elimini şi îndulcitorii artificiali, chiar dacă aceştia au mai puţine calorii. Altfel creierul va fi păcălit că va primi ceva dulce, iar dependenţa va continua. Pasul următor, după o perioadă de acomodare, va fi să citeşti etichetele şi să eviţi tot ce conţine zahăr.
Învaţă să citeşti etichetele
Zahărul are peste 60 de denumiri pe etichete, aşa că informează-te bine când mergi la cumpărături. „Cele mai întâlnite denumiri pentru zahăr pe care le vei găsi pe etichete sunt: zahăr brun, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr de sfeclă, zahăr de cocos, sirop de arţar, sirop de agave, sirop de orez, concentrat de suc de mere sau suc de struguri, miere, zahăr demerara, zahăr turbinado şi tot aşa. Cam orice cuvânt care se termină în sufixul „oză” este, de fapt, tot un tip de zahăr. Aici avem sucroză, glucoză, dextroză, fructoză, lactoză. Nu vreau să vă descurajez, dar o să vă obişnuiţi. Trebuie doar să aveţi voinţă şi să vă informaţi corect. Zaharurile se ascund în multe alimente diferite la supermarket. Pentru a combate starea de sevraj, trebuie neapărat să faceţi mişcare şi să beţi multă apă. La capitolul alimente permise, avem ouă, carne, verdeţuri, mazăre, fasole, linte, legume, seminţe, nuci etc. Fructe puţin spre deloc, pentru că, după cum , acestea conţin fructoză adică o formă de zahăr”, mai spune Adrian Bogdan pentru Jurnalul.
Poate că până la Sărbători, când vom mânca preparate dulci şi grase, reuşim să ne curăţăm puţin organismul. Nu e indicat să facem excese la masa de Crăciun, pentru că după o perioadă de post şi detoxificare, mâncărurile grele pot fi un şoc pentru organism şi ficat. Specialiştii recomandă moderaţie în toate, sport şi hidratare.