x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Poți să adaugi zinc și magneziu în dieta ta zilnică?

Poți să adaugi zinc și magneziu în dieta ta zilnică?

de Anastasia Paul    |    06 Feb 2024   •   19:15
Poți să adaugi zinc și magneziu în dieta ta zilnică?

Zincul și magneziul sunt două minerale esențiale necesare pentru multe procese din organism.

Zincul este implicat în menținerea glicemiei în limite normale și în susținerea sistemului imunitar,dar joacă și roluri importante în sistemele digestiv, reproductiv, cardiovascular și nervos.

Totodată, magneziul este implicat în sănătatea oaselor, tensiunea arterială și controlul glicemiei, precum și în funcția mușchilor, nervilor și creierului.

Unii oameni nu primesc suficient din niciun mineral doar prin dieta lor și ar putea avea nevoie să ia suplimente pentru ambele. Există, de asemenea, unele dovezi potrivit cărora această combinație de suplimente poate aduce beneficii persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Este sigur pentru majoritatea oamenilor să ia împreună magneziu și zinc în doze adecvate. Însă la doze mari, ele pot interfera.

Beneficiile zincului
Zincul joacă un rol important în inițierea a sute de reacții chimice din organism. De asemenea, funcționează ca un antioxidant și are unele proprietăți antiinflamatorii. Deloc surprinzător, lipsa suficientă a zincului poate duce la afecțiuni medicale diferite:

-Îmbunătățește imunitatea: din punct de vedere fiziologic, zincul joacă multe roluri diferite în sistemul imunitar. Poate ajuta la scăderea duratei răcelii, deși aceste rezultate nu au fost complet dovedite. Menținerea unor niveluri adecvate de zinc poate ajuta la evitarea riscului crescut de pneumonie severă sau alte infecții.

-Reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă (AMD). Aceasta este o boală a ochilor care poate încețoșa vederea centrală. Persoanele cu un aport mai mic de zinc par să aibă un risc mai mare de AMD, așa că obținerea suficientă de zinc ar preveni acest risc. În plus, pentru persoanele care au AMD, administrarea de zinc în combinație cu alți antioxidanți poate încetini progresia simptomelor.

-Ajută la gestionarea diabetului de tip 2: zincul joacă un rol în reglarea insulinei. Cercetările încă nu sunt complet clare dacă suplimentarea cu zinc ajută majoritatea persoanelor cu diabet, dar o meta-analiză a mai multor studii a arătat beneficii în ceea ce privește scăderea nivelului de glucoză din sânge.

-Ameliorează depresia: mai multe studii au arătat că zincul pare să îmbunătățească depresia, utilizat fie singur, fie adăugat la tratamentul medicamentos. În plus, persoanele cu depresie au adesea niveluri scăzute de zinc.
Unele dovezi mixte arată că zincul poate fi util și pentru alte afecțiuni, inclusiv acnee, ulcer gastric și vindecarea rănilor.

Beneficiile magneziului
Magneziul ajută la declanșarea a sute de reacții chimice în organism. Oamenii de știință au aflat mai multe despre rolul cheie pe care magneziul îl poate juca în diferite condiții de sănătate. Se crede că magneziul ar putea avea următoarele beneficii: 

- Protejează sănătatea oaselor: menținerea nivelurilor adecvate de magneziu poate reduce riscul de osteoporoză și densitate osoasă scăzută. Cu toate acestea, impactul magneziului asupra sănătății oaselor nu este la fel de clar ca alte vitamine și minerale, precum vitamina D și calciul.

-Reduce riscul de diabet de tip 2: un nivel mai ridicat de magneziu alimentar a demonstrat că reduce riscul de diabet de tip 2. De fapt, deficitul de magneziu este frecvent în rândul persoanelor cu diabet. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample pentru a demonstra dacă suplimentarea cu magneziu poate îmbunătăți rezistența la insulină și poate reduce glicemia.

-Reduce hipertensiunea arterială: deși promițătoare, studiile au fost contradictorii cu privire la rolul magneziului pentru persoanele cu hipertensiune arterială. 

-Ameliorează migrenele: Unele cercetări au arătat că suplimentele de magneziu pot ajuta oamenii să reducă frecvența și severitatea migrenelor, care au fost de fapt legate de un nivel scăzut de magneziu.
Cercetătorii au explorat și rolul potențial al magneziului în alte afecțiuni, cum ar fi depresia, somnul, astmul și epilepsia, dar aceste rezultate nu sunt concludente, notează health.com.

Beneficiile consumului concomitent de zinc și magneziu 
Magneziul și zincul sunt minerale esențiale pentru viață și este important să obții suficient din ambele pentru sănătatea generală. Pentru unii oameni, consumul de magneziu împreună cu zinc poate fi o alegere bună, mai ales dacă nu pot obține suficient de niciun mineral prin dieta lor.

În general, persoanele care au deficiență la unul, din cauza obiceiurilor lor alimentare, pot avea mai multe șanse să fie deficitare și la celălalt. În plus, anumite condiții medicale te pot expune riscului de deficiență în ambele. Aceasta include colita ulcerativă sau alte afecțiuni care fac dificilă absorbția mineralelor prin intestinul subțire.

Pentru unele afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, deficiența ambelor minerale ar putea agrava boala. Ca atare, poți obține un efect sporit luând ambele minerale, în loc de doar unul.

Un mic studiu asupra magneziului și zincului la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și boli coronariene a constatat că suplimentele au adus îmbunătățiri asupra insulinei și zahărului din sânge. Combinația a avut efecte benefice asupra colesterolul și inflamației,  doi factori care pot influența riscul bolilor de inimă. 

În afara impactului asupra diabetului, este dificil să tragi concluzii clare despre beneficiile combinării celor două minerale. Este nevoie de mai multe cercetări.

Magneziul este disponibil sub formă de pastile sau de pulbere ori lichid. Zincul este de obicei vândut sub formă de pastile, dar unii oameni îl iau și ca spray nazal. Este disponibil în diferite forme, inclusiv citrat de magneziu, oxid de magneziu, L-treonat de magneziu și clorură de magneziu.

În mod similar, poți cumpăra citrat de zinc, gluconat de zinc sau oxid de zinc.

Ia în considerare să le consumi împreună cu alimente pentru a ajuta la reducerea potențialelor tulburări de stomac.

Zincul și magneziul pot interfera reciproc cu absorbția la doze mari.Este puțin probabil să fie o problemă la doze mici, dar, ca măsură de precauție, ai putea alege să separi aportul lor.

Poți cumpăra suplimente fără prescripție medicală care combină atât magneziu, cât și zinc. Aceste combinații de produse pot conține calciu sau vitamina D, în plus față de magneziu și zinc.

Magneziul și zincul sunt, de asemenea, incluse ca parte a multivitaminelor standard, deși adesea în doze mici.

Dozare
Cercetătorii nu cunosc doza ideală de magneziu sau zinc - fie singure, fie în combinație - pentru majoritatea oamenilor. Poate diferi în funcție de factori precum vârsta, afecțiunile medicale sau cât de deficienți sunteți în minerale.

Din păcate, este greu să știi din analizele de sânge cât de deficitar de magneziu sau zinc ai putea fi. Deficiențele mai puțin severe pot să nu apară în analizele de sânge.1

Ceea ce se știe este că dozele foarte mari – aproximativ 142 mg pe zi – fie de magneziu, fie de zinc pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi celălalt mineral. Doza mare poate perturba, de asemenea, echilibrul celuilalt mineral. Așa că asigurați-vă că respectați o doză rezonabilă.310

Dozarea zincului

Pentru persoanele de peste 19 ani, doza zilnică recomandată de zinc este de 11 mg pentru bărbați și 8 mg pentru femei. Aportul crește la 11 mg în timpul sarcinii și la 12 mg în timpul alăptării.

Multe suplimente fără prescripție medicală conțin între 30-50 mg de zinc.

Dozarea magneziului

Pentru adulții cu vârste de 31 de ani sau peste, doza alimentară recomandată de magneziu este de 420 mg pentru bărbați și 320 mg pentru femei.Pentru adulții cu vârste între 19-30 de ani, cantitatea este de 400 mg pentru bărbați și 310 mg pentru femei. Dacă ești gravidă, ar trebui să iei 40 mg în plus. Alți factori pot influența, de asemenea, cantitatea de magneziu de care ai nevoie, cum ar fi stresul sau consumul de alcool sau cofeină.

Aceste cantități sunt pentru aportul total, care include alimentele pe care le consumi, plus orice suplimente. Multe suplimente fără prescripție medicală includ aproximativ 250-300 mg de magneziu.

Este sigur să iei zinc și magneziu împreună?
Pentru majoritatea oamenilor este sigur să ia împreună magneziu și zinc, mai ales în doze rezonabile. 

Interacțiuni potențiale medicamentoase
Interacțiunile medicamentoase pot afecta cât de mult magneziu sau zinc este absorbit. În plus, magneziul și zincul influențează uneori eficacitatea unor medicamente sau cresc riscul de efecte secundare.

Interacțiuni ale zincului

Diureticul Midamor (amilorida)
Medicamentul pentru HIV Reyataz (atazanavir)
Antibiotice precum Keflex (cefalexina) sau Sumycin (clorură de tetraciclină)
Zincul poate să scadă absorbția cuprului și a fierului.La doze mari, fierul poate să scadă absorbția zincului.

Intereacțiuni ale magneziului

Anumite antibiotice, cum ar fi Sumycin (clorura de tetraciclina), Garamicina (gentamicina) sau Cipro (ciprofloxacina)
Medicamente pentru osteoporoză, cum ar fi bifosfonați precum Fosamax (alendronat)
Unele medicamente pentru hipertensiune arterială, cum ar fi blocantele canalelor de calciu, cum ar fi Norvasc (amlodipină)
Doze mari de vitamina D sau calciu

Ce înseamnă prea mult zinc sau magneziu

Zinc

Zincul poate cauza probleme dacă îl iei în cantități mari. Acest lucru poate duce la diaree, dureri abdominale, vărsături, oboseală și leziuni ale sistemului nervos. Poate fi chiar letal dacă este luat în cantități extrem de mari, de peste 10 grame pe zi, ceea ce este egal cu 10.000 mg pe zi.

Recomandările arată că nu trebuie să consumi mai mult de 40 mg zinc din alimente și suplimente. Acest lucru înseamnă că administrarea de suplimente de zinc de 50 timp de câteva săptămâni poate interfera semnificativ cu absorbția cuprului. Deficiența de cupru poate provoca probleme precum anemie, funcția imunitară redusă și leziuni ale nervilor.

Magneziu

Magneziul poate provoca simptome grave dacă este luat în doze extrem de mari, de peste 5.000 mg pe zi. Acestea pot include slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, tensiune arterială scăzută și vărsături. Dacă este gravă, toxicitatea magneziului poate duce chiar la o problemă cu ritmul inimii, care poate fi fatală.

Se recomandă ca persoanele de peste 9 ani să nu ia mai mult de 350 mg de suplimente de magneziu pe zi, deși aportul total, inclusiv alimentele, ar putea fi mai mare.

Efectele secundare ale combinației de zinc și magneziu
Combinarea magneziului și zincului nu duce la efecte secundare suplimentare în afară de efectele individuale ale suplimentelor.

Magneziul este de obicei bine tolerat. Simptomele ușoare la doze mai mici ar putea include diaree, greață și vărsături. Dacă iei cantități mai mari de magneziu, este posibil să ai și crampe stomacale.

De asemenea, zincul este de obicei bine tolerat. Chiar dacă este luat în doze mici până la moderate, zincul poate provoca dureri de stomac sau greață, mai ales dacă este luat pe stomacul gol. De asemenea, s-ar putea să nu-ți placă gustul metalic al acestuia.

Au existat cazuri de oameni care și-au pierdut definitiv simțul mirosului după ce au folosit un spray nazal cu zinc.

Zincul și magneziul sunt două minerale esențiale pentru multe procese din organism. Majoritatea oamenilor pot lua împreună în siguranță magneziu și zinc. Cu toate acestea, dacă unul este luat într-o doză mare, celălalt supliment ar putea să nu fie absorbit.

 

 

 

×
Subiecte în articol: zinc magneziu