x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Infecţiile pulmonare pot fi identificate după miros

Infecţiile pulmonare pot fi identificate după miros

15 Ian 2013   •   08:00
Infecţiile pulmonare pot fi identificate după miros

Identificarea infecţiilor pulmonare după mirosul diferitelor tipuri de bacterii ar putea duce la un diagnistic al acestor boli prin simpla metodă a suflării într-un aparat, se arată într-un studiu al Universităţii din Vermont, publicat în "Journal of Breath Research".

Astfel, timpul necesar pentru diagnosticarea infecţiilor ar putea scădea la câteva minute, în timp ce în prezent, un diagnostic precis poate dura şi câteva săptămâni. Această metodă a fost deja testată cu succes în diagnosticarea astmului sau a cancerului.

Infecţiile bacteriene sunt depistate, în prezent, prin colectarea unor mostre bacteriene care sunt crescute în laborator. Bacteriile sunt apoi clasificate cu ajutorul unor teste de lungă durată, până ca tratamentul corect să fie stabilit.

În studiul lor, cercetătorii de la Universitatea din Vermont au analizat compuşii organici volatili din respiraţia unor şoareci de laborator infectaţi cu două dintre cele mai răspândite bacterii - Pseudomonas aeruginosa şi Staphylococcus aureus.

Compuşii organici volatili au fost analizaţi cu un aparat care poate identifica mici elemente chimice prezente în aceşti compuşi. Cercetătorii au putut face diferenţa dintre datele culese de la un lot de şoareci sănătoşi şi de la cei infectaţi, precum şi dintre un tip sau altul de infecţie.

"Analiza aerului expirat este un domeniu care va înflori. Va deveni un instrument foarte util în diagnisticarea bolilor", se arată în studiu. 

×