x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Iubirea - emoție sau stare direcționată către un scop?

Iubirea - emoție sau stare direcționată către un scop?

de Florian Saiu11    |    03 Oct 2023   •   06:00
Iubirea - emoție sau stare direcționată către un scop?

Cine dintre noi n-a fost măcar o dată în viață îndrăgostit, n-a iubit sau n-a fost îndrăgit de o altă persoană? Toți știm ce-i dragostea sau, mai precis, ni se pare că știm. Iar articolul de mai jos vă va demonstra cu prisosință acest adevăr. 

„Ideea că iubirea este o emoție rămâne, fără îndoială, o părere aproape unanim acceptată”, menționează dr. Aaron Ahuvia într-un studiu care a isterizat America și a fost tradus în această toamnă și în România („Lucrurile pe care le iubim”, Lifestyle, 2023). Imediat, Ahuvia completează: „Singurii care par să nu fie de acord sunt oamenii de știință care studiază iubirea”. Și de aici înainte, facem loc argumentelor propuse de dr. Aaron Ahuvia.

 

Rampa de lansare a emoțiilor

 

„Potrivit celebrilor cercetători Helen Fisher, Arthur Aron și Lucy Brown - evidențiază dr. Aaron Ahuvia -, dragostea nu e neapărat o emoție specifică, ci mai degrabă o stare direcționată către un scop, care provoacă o serie de emoții. Pentru clarificare, nimeni nu neagă că dragostea este o experiență emoțională. Dar majoritatea cercetătorilor care studiază dragostea nu o văd ca pe o emoție singulară, de sine stătătoare, cum ar fi furia, bucuria sau frica. Există două argumente principale împotriva ideii că dragostea este o emoție”.

 

Două argumente

 

Care ar fi aceste argumente? Din nou dr. Aaron Ahuvia: „În primul rând, dragostea durează prea mult. Emoțiile au, în mod normal, o durată de câteva minute sau ore. Dragostea însă poate dura ani sau chiar toată viața. În al doilea rând, dragostea e prea complexă pentru a fi o emoție. Ea implică o gamă largă de trăiri”. Cum ar fi? „Să luăm un exemplu din lumea obiectelor (dragi). Dacă îți place la nebunie o consolă video, posibilitatea de a o pierde te întristează; ideea că vei primi un joc nou te umple de nerăbdare și entuziasm; jocul în sine îți poate oferi senzații de plăcere, dezamăgire, frustrare sau bucurie”.

 

Adevăruri incomplete

 

În continuare: „Mai mult, cercetătoarea Sarah Broadbent a descoperit că unii suporteri sportivi cred că dragostea implică în mod necesar furie. În opinia acestor fani înfocați, dacă formația preferată pierde și nu ești supărat pe jucători pentru slaba lor performanță, înseamnă că nu îți iubești cu adevărat echipa. Și întrucât dragostea implică toată această diversitate de trăiri, se poate trage concluzia că nu poate fi o emoție singulară și specifică”. „Totuși - a reluat dr. Aaron Ahuvia -, există și cercetători care susțin contrariul: iubirea este o emoție”. Și-atunci, ce să mai înțelegem? „Ambele puncte de vedere conțin adevăruri incomplete”, e convins dr. Aaron Ahuvia.

 

„Substanța chimică a îmbrățișării”

 

Și-și și susține teoria: „O tabără a oamenilor de știință prezintă dragostea ca pe o emoție, dar nu spun, cum o fac cercetătorii din cealaltă tabără, că ea este de fapt o formă puternică de afecțiune provocată de eliberarea ocitocinei în creier. Ocitocina, care este atât un neurotransmițător, cât și un hormon, mai poartă și denumirea de «substanța chimică a îmbrățișării», deoarece este asociată cu relațiile sexuale, alăptarea, încrederea, empatia și relațiile apropiate. Acest puternic sentiment de afecțiune, ca orice emoție, este de scurtă durată”.

 

Dragoste, prietenie, dușmănie

 

Ultimele explicații: „Cuvântul dragoste mai are o semnificație legitimă - aceea la care se referă cercetătorii când susțin că nu este o emoție. Dragostea este un tip de relație asemănătoare prieteniei și mai mult sau mai puțin opusă dușmăniei. Asemenea altor relații, poate dura decenii, cu bune și cu rele. Și nu implică doar sentiment, ci, de exemplu, să faci lucruri drăguțe pentru obiectul dragostei tale, să ai o părere pozitivă despre acesta și (deseori în mod inconștient) să îl consideri parte din tine”. 

 

Cercetător în domeniul iubirii non-interpersonale

 

Dr. Aaron Ahuvia este profesor de marketing la Facultatea de Afaceri a Universității Michigan-Dearborn, S.U.A. Este cel mai publicat și citat specialist în domeniul cercetării iubirii non-interpersonale. A publicat în jur de o sută de articole științifice și prezentări academice, iar rezultatele cercetărilor sale au apărut în „Time”, „New York Times”, „The Wall Street Journal”, „Glamour” etc.

„Ideea că iubirea este o emoție rămâne, fără îndoială, o părere aproape unanim acceptată. Singurii care par să nu fie de acord sunt oamenii de știință care studiază iubirea”, dr. Aaron Ahuvia

„Dragostea e prea complexă pentru a fi o emoție”, dr. Aaron Ahuvia

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: iubire experiență emoțională