x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medic: Jumătate din cancere pot fi prevenite

Medic: Jumătate din cancere pot fi prevenite

de Monica Cosac    |    11 Mai 2017   •   18:17
Medic: Jumătate din cancere pot fi prevenite
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Tot mai mulți români se confruntă cu cancere agresive, de plămâni, sân, stomac, colon sau col uterin, deşi “mai mult de 50% din cancere pot fi prevenite”, avertizează un expert oncolog. Unul dintre motive este stilul de viaţă, iar un altul este amânarea vizitei la medic.

Nu numai genele, ci şi stilul de viaţă are un cuvânt de spus în declanșarea cancerelor. “Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, în timp ce factorii de mediu sunt vinovați pentru cealaltă jumătate. Așa că un stil de viață sănătos scade riscul apariției cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului și scăderea numărului de fumători, în primul rând. Apoi, consumul de alcool trebuie redus. Exercițiile fizice de 3-4 ori pe săptămână, plimbările lungi de peste 30 de minute și o dietă echilibrată cu fructe și legume ne apără de cancerele asociate cu stilul de viață și alimentația”, spune medicul oncolog turc Ozlem Er.

Potrivit specialistului, un diagnostic timpuriu crește șansa la viață a pacientului. “În cazul tumorilor la sân, de exemplu, avem o rată de supraviețuire de 90% dacă le depistăm devreme, în cazul cancerului de prostată, peste 99%, iar în cancerul de plămân, 70%”, explică oncologul.

Medicul atrage atenția și asupra faptului că mulţi pacienţi cred, în mod greşit, că dacă vor consuma carne, hrănesc celula canceroasă: “Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din pește, pui, carne roșie. (...)Trebuie să știe că pot mânca orice, dacă nu există restricții alimentare impuse de alte afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare”.

Sportul, dieta sănătoasă, protecția solară și hidratarea cu doi litri de apă pe zi sunt vitale pentru supraviețuirea pe termen lung a pacienților cu cancer, potrivit specialiştilor. Sunt importante, de asemenea, şi controalele periodice, care în primii doi ani după diagnostic se fac la fiecare trei luni.

 

×
Subiecte în articol: cancer prevenire