x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Adevăr şi minciună despre kilogramele în plus

0
Autor: Florin Condurateanu 22 Ian 2008 - 00:00

Probabil există totuşi adevăr în acea zicere că unii oameni au un metabolism atât de reglat pe arderi intense, încât mănâncă de sparg şi nu lărgesc cureaua, fiindcă stratul de grăsime nu se îngroaşă oricât de tare se ghiftuiesc şi cu dulciuri, şi cu făinoase, şi cu slăninuţă, şi cu frişcă.

Probabil există totuşi adevăr în acea zicere că unii oameni au un metabolism atât de reglat pe arderi intense, încât mănâncă de sparg şi nu lărgesc cureaua, fiindcă stratul de grăsime nu se îngroaşă oricât de tare se ghiftuiesc şi cu dulciuri, şi cu făinoase, şi cu slăninuţă, şi cu frişcă.

În schimb, se întâlnesc foarte des nişte “pedepsiţi de soartă”, care au un asemenea metabolism construit pe depuneri de strat de grăsime, încât doar că vorbesc despre savarine şi despre frigărui şi se trezesc cu ditamai burdihanul ivit doar din cuvintele pofticioase despre mâncare.

 

Înfometare fatală

Sunt pline paginile mai tuturor publicaţiilor cu reţete de slăbire. Din păcate, cele mai multe nu sunt izvorâte din ştiinţa nutriţiei, pentru că e periculos să te lansezi într-o cursă dură de slăbire, fiindcă se mai şi moare din această veritabilă înfometare pompieristică. Medicii cu ştiinţa nutriţiei “la purtător” folosesc o formulă pe care medicina o acceptă fără să crâcnească: omul trebuie să mănânce din fiecare categorie de alimente, dar porunca să fie: cumpătare, cumpătare, cumpătare. Medicii atacă acele cure de slăbire brutale, atrăgând atenţia că ele pot prejudicia ireversibil funcţionarea şi echilibrul organismului. Ca un dezavantaj în plus este acest efect de Yo-Yo, cum este cunoscută jucăria cu elastic care lasă o minge mică să co­boare, ca apoi elasticul s-o aducă la nivelul de unde a plecat. Aşa se întâmplă şi cu cele mai multe diete pentru slăbire. Prin restricţii severe, cel ce le-a adopat slăbeşte pentru o perioadă scurtă, ca apoi să reînceapă mâncarea care aşază kilograme de grăsimi şi se ajunge din nou la greutatea veche, dacă nu cumva ceva mai mare decât înaine de debutul dietei de slăbire.

 

Explicaţie

Profesorul doctor Constantin Dumitrescu, cunoscut specialist în nutriţie, boli metabolice şi diabet, explică această oscilaţie de greutate cu revenirea la statutul de gras. Când începi să nu mai mănânci decât după lista dietei de slăbire, îţi micşorezi şi nevoile pentru metabolism. Atunci când închei cura de slăbire reîncepi să mănânci fără restricţii, însă nevoile metabolice au rămas la nivel mic şi revin lent. Aşa că aproape tot ce mănânci se depune ca strat de grăsime. Şi atunci ce scofală ai făcut?

Profesorul doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă de la Spitalul Clinic Fundeni, spune că eroarea făcută de oameni are două componente: o greşeală calitativă şi o eroare cantitativă. În gafa calitativă se înscrie ingurgitarea a prea multe făinoase, dulciuri, prăjeli, grăsimi în locul legumelor, fructelor, de preferinţă crude care, pe lângă bogăţia în elemente naturale, favorizează şi tranzitul intestinal. Greşeala cantitativă mai întâi vizează faptul că aportul zilnic de calorii  este mai mare decât normalul necesar activităţii fizice. A doua latură eronată este că mâncarea este şi greşit repartizată de-a lungul zilei. La micul dejun trebuie să se mănânce 20%-30% din cantitatea de alimente, grosul hranei – circa 60% trebuind să fie mâncată la prânz. În realitate, oamenii, în vârtejul treburilor, sar peste masa de prânz şi grosul alimentelor este hăpăit în mare viteză la cină. Mâncarea de seară, cu umflarea burţii, duce la depuneri de grăsime şi la o serie lungă de neplăceri de funcţionare a tubului digestiv, cum ar fi: reaua golire a stomacului şi întoarcerea pe contrasens a conţinutului acid din stomac prin esofag până în gură.

 

O altă cauză a îngrăşării este alcoolul. Mai întâi pentru că ţuiculiţa, coniacul, votca de la aperitiv stimulează pofta de mâncare. Apoi, berea, greşit catalogată ca nealcoolică, îngraşă ca şi vinul. Ospeţele stropite cu alcool şi mesenii care mănâncă până “omoară puricele pe burtă”, adică se îmbuibă fără măsură, duc fără ezitare la kilograme în plus. După ce a explicat toate acestea, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “M. Balş”, atrage atenţia că amestecul dintre alcool şi mâncărurile grase poate provoca temuta criză de pancreatită, care trimite bolnavul la terapie intensivă. Alcoolul trebuie să se asocieze cu proteinele, în proteine intrând carnea, ouăle, brânza. Alcoolul arde la focul proteinelor şi se mai slăbeşte presiunea pe care o exercită asupra ficatului, cel ce trebuie să detoxifice băuturile alcoolice. Nu e bine să se bea alcool pe stomacul gol.

 

Recomandări

Nişte sfaturi înţelepte sunt acelea care îl îndeamnă pe om să nu se grăbească la mâncat, să nu lase să se bată turcii la gura lui, cu alte cuvinte să nu hăpăie mâncarea. Alimentele trebuie mâncate cu blândeţe, cu răbdare, nu cu furca. Omul trebuie să mestece conştiincios. Dacă bolul alimentar este mestecat bine şi se îmbibă cu salivă reducem din sarcinile stomacului. Şi apoi, pentru a nu te îngrăşa, nu trebuie să te scoli ghiftuit de la masă, să ai senzaţia, când părăseşti masa, că parcă ai mai mânca, că nu ţi-ai făcut plinul. De altfel, una dintre recomandările ştiinţifice şi eficiente este să-ţi pui în farfurie cam câtă mâncare crezi că te-ar sătura şi înainte de a înfige furculiţa să goleşti farfuria cu o treime din această cantitate de hrană. Astfel, te sileşti singur şi benefic de a mânca până la gradul de săturare, ceea ce înseamnă şi depunerea unor kilograme.

Citeşte mai multe despre:   slăbire,   sfaturi

 



Mai multe titluri din categorie

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras mai de mult semnalul de alarmă: în noul mileniu, depresia va face ravagii, boală vicleană cu consecinţe până la sinucideri.   Marele campion american...

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea...

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters. Aceasta a fost internată...

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Românii se pot înscrie pe platforma de vaccinare fie online, fie prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică sau prin medicii de familie. Înscrierile în platforma informatică de...
Serviciul de email marketing furnizat de