x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Adio dimineţilor somnoroase!

Adio dimineţilor somnoroase!

de Oana Antonescu    |    15 Apr 2008   •   00:00

Să ne ridicăm din pat este uneori un adevărat efort dimineaţa. Cînd am dormit prea puţin sau nu am avut un somn odihnitor, cafeaua pare singura soluţie care ne mai poate da chef de viaţă

Să ne ridicăm din pat este uneori un adevărat efort dimineaţa. Cînd am dormit prea puţin sau nu am avut un somn odihnitor, cafeaua pare singura soluţie care ne mai poate da chef de viaţă. Există însă cîteva gesturi simple şi sănătoase care ne pot ajuta să ne ridicăm mai uşor din pat şi care ne pot binedispune chiar de la primele ore ale dimineţii. Iar pentru a pune în aplicare aceste trucuri nu trebuie să facem eforturi deosebite şi nici nu sîntem nevoiţi să ne abatem de la ora obişnuită de trezire, fiindcă nu implică prea mult timp. Ele pot intra foarte uşor în rutina de dimineaţă.

 

ALARMA. Treziţi-vă chiar în clipa în care sună ceasul şi nu aţipiţi din nou. Foarte multe persoane obişnuiesc să programeze alarma cu 15-30 de minute înainte de ora reală de trezire, în ideea că vor avea timp să mai moţăie puţin. Vă veţi trezi însă foarte obosiţi, fiindcă cele cîteva minute “furate” de somn nu sînt deloc odihnitoare.

 

OXIGEN. Deschideţi geamul şi respiraţi profund aerul oxigenat. Oxigenul este esenţial metabo­lismului celular, prin care organismul produce energie. Exerciţiile de respiraţie profundă efectuate dimineaţa sti­mulează funcţiile importante ale orga­nismului, precum circulaţia, nutriţia, activitatea musculară şi funcţia neuroendocrină.

 

LUMINĂ. Ridicaţi jaluzelele imediat ce v-aţi ridicat din pat. Lumina solară are efect terapeutic, acţionînd ca un energizant. Sub influenţa luminii, ceasul nostru biologic menţine ritmul veghe (zi) /somn (noapte) şi controlează metabolismul. În funcţie de cantitatea de lumină percepută de retină, se declanşează secreţia de cortizol, aşa-numitul “hormon al stresului pozitiv”, care ne mobilizează din starea de veghe şi ne conferă energie. Aşa se explică de ce în zilele însorite avem mai multă energie decît în cele mohorîte. În acest sezon ne putem bucura din plin de lumina soarelui.

 

CAPRICII. Alocaţi cîteva minute unei activităţi plăcute, care să vă ofere bună dispoziţie. Citiţi ziarul, vizionaţi ştirile, jucaţi-vă cu animalul de companie, ascultaţi o melodie revigorantă... Iar dacă nu aveţi o activitate preferată, încercaţi să găsiţi una, pentru ca ritualul de trezire să fie unul plăcut, şi nu un chin.

 

PROTEINE. Nu săriţi niciodată peste micul dejun! Prima masă a zilei trebuie să conţină proteine de origine animală sau vegetală, provenite din ouă, lapte, carne, soia, cereale. Proteinele conţin tirozină, un aminoacid cu efect puternic energizant, care înlătură senzaţia de oboseală şi îmbunătăţeşte totodată memoria şi atenţia.

 

LA DUŞ. Duşurile alternative, calde şi reci, înlătură senzaţia de somnolenţă şi oboseală. Începeţi duşul de dimineaţă cu apă caldă, iar la final folosiţi apă rece pentru un minut sau două, atît cît rezistaţi. Variaţia de temperatură stimu­lează circulaţia sangvină şi energizează. Duşurile alternative au efect benefic şi asupra pielii.

×
Subiecte în articol: sfaturi