x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Aparatul lacrimal

Aparatul lacrimal

00 0000   •   00:00

Inca din prima zi de viata, glandele lacrimale produc, in cantitati mici, lacrimi. Secretia acestor glande contine 98% apa si 2% proteine, electroliti, enzime cu proprietati antibacteriene (lizozim) si imunoglobuline pentru apararea imunitara. Un om produce, in medie, 1,35 ml lacrimi in 24 de ore.

Click pt a mari imaginea
Inca din prima zi de viata, glandele lacrimale produc, in cantitati mici, lacrimi. Secretia acestor glande contine 98% apa si 2% proteine, electroliti, enzime cu proprietati antibacteriene (lizozim) si imunoglobuline pentru apararea imunitara. Un om produce, in medie, 1,35 ml lacrimi in 24 de ore. Glandele lacrimale si caile lacrimale prin care secretia este evacuata in nas formeaza aparatul lacrimal, ne precizeaza doctor Oana Florescu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

GLANDE PRINCIPALE SI ACCESORII

Exista o glanda lacrimala principala, situata in unghiul extern al ochiului si formata din glanda lacrimala orbitara si glanda palpebrala, vizibila la ridicarea pleoapei. Ea produce o secretie numita reflexa, care se declanseaza prin iluminarea retinei. Noaptea, in conditii de intuneric, aceasta secretie nu se mai produce. Secretia reflexa este declansata si de agenti externi (fum, vant, aer rece, substante iritante), afectiuni locale (corpi straini conjunctivali si corneeni, eroziuni corneene, inflamatii ale ochiului), afectiuni de vecinatate (rinita, sinuzita, infectii dentare, nevralgii de trigemen), dar si de stimuli psihici, emotionali sau durerosi. In tesutul conjunctiv al pleoapei se afla si alte glande lacrimale, mai mici, numite accesorii. Ele au o secretie seroasa, mucoasa sau lipidica, produsa in mod constant si regulat, chiar si in timpul noptii. Cantitatea de lacrimi produse de glandele accesorii este mult mai mica decat a glandei principale. Lacrimile produse de cele doua tipuri de glande se raspandesc pe suprafata ochiului prin ducte lacrimale: 12 care vin de la glandele accesorii si 3-4 de la glanda principala. Lacrimile se raspandesc pe conjunctiva si pe cornee, formand filmul lacrimal, care protejeaza cele doua componente ale ochiului. Filmul este dispus in trei straturi: mucos (stratul profund), apos (stratul intermediar) si lipidic (stratul superficial). Filmul lacrimal dispare dupa aproximativ 13 secunde de la formare, dar clipitul il reface, umezind din nou ochiul.

CAILE LACRIMALE

Dupa ce umecteaza ochiul, lacrimile sunt excretate in nazofaringe prin caile lacrimale. Lichidul este acumulat prin doua orificii, unul situat pe marginea pleoapei superioare, iar altul pe cea a pleoapei inferioare, ambele localizate in unghiul intern al ochiului. De aici, secretia trece in canaliculul lacrimal si se varsa apoi in sacul lacrimal. In final, prin intermediul canalului lacrimonazal, lacrimile se varsa in nazofaringe.

TULBURARI. Glandele lacrimale pot fi afectate de diverse tulburari de secretie. Scaderea cantitativa si calitativa a secretiei lacrimale da o afectiune care poarta numele de sindrom de ochi uscat. Ea poate fi provocata de diversi factori, dintre care cei mai frecventi sunt unele medicamente sau tulburari endocrine. Productia de lacrimi poate creste excesiv, fiind declansata de agenti externi, afectiuni locale sau de vecinatate, precum si de factori psihici. Caile lacrimale pot suferi obstructii care favorizeaza aparitia inflamatiilor la nivelul ochiului.

×
Subiecte în articol: lectia de anatomie lacrimale lacrimal