x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Asociaţia AntiParkinson

Asociaţia AntiParkinson

de Magda Colgiu    |    14 Sep 2010   •   00:00
Asociaţia AntiParkinson

În fiecare săptămână vă oferim informaţii despre câte o asociaţie ce are drept scop apărarea drepturilor unei categorii de pacienţi. Săptămâna aceasta, maiorul inginer Dan Stoian Raican vorbeşte despre Asociaţia AntiParkinson, în calitate de bolnav, fondator şi preşedinte ales.

Asociaţia AntiParkinson, unica organizaţie independentă, nonprofit, apolitică, ce apără interesele celor 72.000 de bolnavi de Parkinson din România, având în prezent 550 de membri, funcţionează din data de 06.07.2006", afirmă preşedintele Dan Stoican Raican. Printre scopurile asociaţiei se numără:
- identificarea nevoilor reale ale bolnavilor de Parkinson şi ameliorarea sănătăţii lor prin respectarea principiului egalităţii de şanse pentru toate categoriile sociale privind accesul la informare, medicamente şi tratamente în ţară şi străinătate;
- realizarea unor legături cu asociaţii din alte ţări;
- realizarea unor centre de recuperare fixe sau mobile sau dezvoltarea centrelor de recuperare neurologică existente;
- realizarea de seminarii şi de evenimente cu scop de informare despre noutăţile apărute în tratarea acestei boli prin editarea de cărţi şi broşuri de informare.

Asociaţia s-a afiliat la organismele interne şi internaţionale, devenind membru cu drepturi depline a Asociaţiei Bolilor Rare România, European Parkinson's Desease, Parkinson's Desease Foundation din SUA, Michel J Fox -SUA, Parkinson Association of the Rockies, fiind invitată să participe la congrese interne şi internaţionale.

Un alt lucru demn de laudă pe care l-a reuşit asociaţia este că a fost acreditată să furnizeze "servicii sociale cu caracter primar de identificare a nevoilor sociale individuale, familiale şi de grup; de informare despre drepturi şi obligaţii; măsuri de conştientizare şi sensibilizare socială; de reducere a efectelor situaţiilor de criză; de sprijin în vederea menţinerii în comunitate a bolnavilor şi de consiliere sau orice alte măsuri care au drept scop prevenirea sau limitarea unor situaţii de dificultate ori vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune socială".

De asemenea, la data de 20.10.2008 a fost constituită ASOCIAŢIA SPORTIVĂ "LUMINA", ca parte componentă a Asociaţiei AntiParkinson.
În ceea ce priveşte discuţiile cu autorităţile, preşedintele Raican afirmă că tocmai a "analizat cu directorul Casei Naţionale de Sănătate problema medicamentelor bolnavilor de Parkinson începând cu luna octombrie. Am ridicat problema compensării medicamentului Stalevo la care două concentraţii sunt compensate 100% şi trei destul de puţin. Dânsul a replicat că producătorul a solicitat acelaşi preţ/flacon fără a ţine cont de concentraţie şi de aici neclaritatea şi discuţiile cu producătorul. De asemenea, am bune relaţii cu Ministerul Sănătăţii, urmând ca la data de 25.09 să mă deplasez la Glasgow, unde în perioada 26-27.09 va avea loc Congresul anual EPDA, iar din 28 septembrie până la 1 octombrie va avea loc al doilea Congres internaţional de Parkinson".

Criza nu a ocolit asociaţia, fapt ce a avut drept consecinţă reducerea cu 25% a numărului de acţiuni.


Contacte
ASOCIAŢIA ANTIPARKINSON www.parkinson.home.ro
Adresa: Bd Dacia, bloc 29, sc. A, et. 1, ap. 7, cod 330106, Deva, judeţul Hunedoara
e-mail: robotul 2003@yahoo.com, tel 0745 231153
C.I. nr. 41995/18.04.2006 C.F. nr. 18828414
Cont BCR Deva RO20RNCB0160054235850001

×
Subiecte în articol: de ştiut