x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bătrîneţea nu-ţi scoate fire albe

Bătrîneţea nu-ţi scoate fire albe

de Oana Antonescu    |    24 Iun 2008   •   00:00

Primul fir de păr alb este întotdeauna un motiv de îngrijorare şi chiar de panică, fiindcă oamenii asociază părul alb cu bă­trî­neţea. Din punct de vedere medical însă, îngrijorarea nu este chiar întemeiată

Primul fir de păr alb este întotdeauna un motiv de îngrijorare şi chiar de panică, fiindcă oamenii asociază părul alb cu bă­trî­neţea. Din punct de vedere medical însă, îngrijorarea nu este chiar întemeiată. De­pigmentarea firelor de păr este cauzată de scăderea cantităţii de pigment tricosi­de­ri­nic din foliculul pilos, cel care dă culoarea părului. Această scădere este influenţată de mai mulţi factori. Factorul genetic este cel mai important dintre ei. „Dacă vreţi să aflaţi cînd veţi albi, este suficient să vă ui­taţi la bunici. Genele sînt cele care determină culoarea părului şi tot ele influ­en­ţea­ză momentul în care încep să apară firele albe“, ne spune dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Med. Aşa se explică de ce unele persoane albesc aproape total pînă la vîrsta de 35 de ani, iar altele nu albesc complet nici la 80 de ani. Nu există o legătură între culoarea părului şi încărunţirea lui, ne asigură dr Viviana Iordache. Persoanele blonde albesc la fel de repede sau la fel de greu precum cele brunete sau roşcate.

 

Hormonii

Şocurile emoţionale, stresul puternic pot de asemenea să provoace o depigmen­tare a firelor de păr. Aceşti factori psihici produc un dezechilibru hormonal. „Anumi­te fracţii de testosteron influenţează structura firului de păr şi au efect atît asupra culorii, cît şi asupra grosimii acestuia“, explică dr Viviana Iordache. Nu există o relaţie directă între numărul firelor albe şi nivelul de stres. Firele depigmentate pot fi izolate (răspîndite pe scalp) sau grupate într-o singură şuviţă albă. Factorii psihici au uneori un impact atît de mare, încît pot duce la albirea completă. Premenopauza şi menopauza, care sînt însoţite de modificări hormonale importante, au acelaşi efect asupra pigmentului firului de păr. Contrar opinei generale, factorii externi, precum vopsirea părului sau soluţia de permanent, nu ne influenţează culoarea părului, precizează specialistul nostru.

 

×
Subiecte în articol: avertisment