x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bolile sezonului rece – între mit și adevăr. 4 lucruri de care este bine să ții seama

Bolile sezonului rece – între mit și adevăr. 4 lucruri de care este bine să ții seama

10 Noi 2019   •   05:34
Bolile sezonului rece – între mit și adevăr. 4 lucruri de care este bine să ții seama

Afirmații despre bolile sezonului rece – între mit și adevăr. Întotdeauna în rândul populației generale a existat o cultură aparte de sănătate în ceea ce privește sezonul rece al anului.

Maladiile specifice acestei perioade sunt printre cele mai comune, manifestându-se la toate vârstele și cu regularitate pentru majoritatea dintre noi. Această cultură reprezintă de fapt un amalgam de principii de care mulți dintre noi țin cont atât pentru a preveni bolile sezoniere, cât și pentru a le trata. De la a te „îmbrăca mai gros ca să nu răcești” pâna la a lua suplimente cu “vitamina C pentru imunitate”, aserțiunile din mentalitatea noastră despre perioada rece nu sunt deloc puține.

Însă cât de plauzibil este fiecare principiu în parte? Ce este doar un mit nedemonstrat și ce este adevăr? În cele ce urmează vom analiza și evalua prin lupa științei medicale câteva dintre cele mai comune astfel de afirmații.

#1 Mit sau adevăr – Îmbrăcămintea neadecvată crește riscul de apariție al bolilor respiratorii

Este bine-cunoscută practicarea „înfofolitului” în această perioadă, mai ales în cazul copiilor. Scopul la care ne gândim nu este doar de a ne asigura un confort termic adecvat, dar și acela de a preveni răceala, gripa sau alte probleme asemănătoare.
Însă marea majoritate a bolilor sezonului sunt de natură infecțioasă și de cele mai multe ori necesită o expunere contagioasă pentru a le dezvolta, nu contactul în sine cu temperaturi scăzute. Prin urmare, ideal este să avem o vestimentație care să ne asigure o temperatură de confort, evitând atât senzația de prea frig cât și supraîncălzirea.
Sezonul rece predispune la boli specifice prin mecanisme variate, dintre care multe sunt încă insuficient înțelese sau caracterizate. Scăderea umidității aerului, rezistența scăzută față de mediu a patogenilor în restul anului sau creșterea aglomerațiilor sunt doar câteva explicații posibile. Putem afirma că expunerea ocazională la frig mai accentuat, câtă vreme nu provoacă un disconfort semnificativ, nu reprezintă un factor de risc pentru astfel de boli.

#2 Mit sau adevăr – Antibioticele pot trata virozele

....................

Citește mai departe AICI

×