x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Când e urticaria periculoasă?.

Când e urticaria periculoasă?.

de Magda Colgiu    |    20 Iun 2011   •   21:00
Când e urticaria periculoasă?.

Medicul Afshin Hatami, specialist dermatolog, descrie cititorilor Jurnalului de Sanatate simpto­mele, dar si factorii care favorizeaza aparitia ur­ticariei, una dintre cele mai frecvente boli de piele.

"Urticarea se asociaza cu man­carimea acuta (prurit). Boala se manifesta prin aparitia pe piele a unor pete mari, usor in relief, a caror culoare varia­za intre roz si rosu. Senzatia pe care o experimenteaza o persoana care sufera de urticarie este cea ca tocmai a fost urzicat", descrie simptomele acestei boli cutanate medicul Afshin Hatami.

"Exista mai multi factori care pot de­clansa urticaria. Alergiile alimentare, alergiile la anumite substante chi­mice (chiar si medicamente) sau intepaturile unor insecte pot provoca rapid aparitia simptomelor specifice urticariei. Pacien­tii nu ar trebui sa se ingrijoreze, deoa­rece, in general, ur­ticaria nu este periculoasa. Simptomele trec de la sine in decurs de trei-patru saptamani. In caz contrar, este recomandata vizita la un medic", spune Afshin Hatami.

Printre alimentele care pot cauza reactii cutanate se numara nucile, ciocolata, pestele, laptele, rosiile, ouale, capsunele proaspete, unele fructe exotice (kiwi sau ananas), dar si anumiti aditivi alimentari. "Este bine sa se stie ca alimentele proaspete cauzeaza urticarii mai frecvent decat alimentele gatite", precizeaza medicul specialistul dermatolog Afshin Hatami.

Primul pas in tratamentul urticariilor cauzate de alergiile alimentare este eliminarea factorului care provoaca aler­gia. "Din pacate, de multe ori, acest lucru este destul de greu de realizat. De aceea, medicul se concentreaza asupra simptomelor, deoarece afectiunea se vindeca de la sine". Tratamentul cu antihistaminice, indicat in aceste ca­zuri, ajuta organismul sa tina piept eliberarii masive de histamina si, im­plicit, consecintelor acesteia.

O serie de substante chimice cau­zeaza, de asemenea, alergii si urticarii. "Sunt mai multe situatii. Fie sub­stan­tele chimice cu potential alergen patrund in organism sub forma de medicamente fie prin contact direct cu acestea. De exemplu, numeroase persoane sunt alergice la cataramele meta­lice, la cercei la nasturi, blanuri, piele etc. Luati in calcul si faptul ca, uneori, urticaria se localizeaza la distanta de locul de contact direct. Astfel, o persoana alergica la bratara metalica de la ceas se poate trezi cu mancarimi in zona gatului, dee exemplu", ne avertizeaza medicul Afsin Hatami. Solutia in acest caz este depistarea si indepartarea factorilor alergeni si, in cazuri mai grave, administrarea de medicamente.

Pe lista alergenilor care pot cauza urticarie se afla:
● fructele exotice
● produsele lactate
● ouale
● alunele
● pestele
● nucile

Sfatul medicului
Medicul Afshin Hatami recomanda o serie de sfaturi persoanelor care se confrunta cu episoade dese de ur­ti­carie. "Evitati pe cat posibil imbaie­rea cu apa fierbinte sI folositi apa calduta; utilizati sapun delicat, pu­neti compre­se reci pe zonele afectate si, mai ales, purtati imbra­ca­minte usoara si lejera, din bumbac, care sa nu de­ranjeze zonele cu pro­bleme". Insa indiferent de tipul ur­ti­cariei, daca aceasta persista mai mult de patru saptamani, este recomandat sa mergeti la medicul specialist.

URTICARIA SOLARA. In sezonul cald, copiii pot suferi de urticarie si din cauza cal­durii. Urti­caria solara apare, de obicei, pe maini, picioa­re, fata, adica pe zonele expuse la soare. Simpto­mele pot aparea chiar du­pa cateva minu­te. Eruptia cu­tanata poate fi insotita de simptome generale: stare de lesin, diaree, ameteala.

ATENTIE LA ANAFILAXIE! Socul anafilactic sau anafilaxia, care se manifesta prin mancarimi ale pielii, reprezinta o urgenta in care este obligatorie consultarea medicului. Pentru ca, in acest caz, petele de pe piele sunt insotite de scaderea brusca a tensiunii arteriale, greata, crampe abdominale, lesin, umflarea fetei si a gatului. Aceasta reactie a organismului este cauzata de faptul ca histamina, al carui rol este de a proteja organismul contra oricarui corp strain, este eliberata in cantitate foarte mare. Astfel, o persoana care a suferit un soc anafilactic poate chiar sa moara din cauza ca inima nu mai poate oferi oxigenul necesar organismului.

×
Subiecte în articol: urticarie alergie